Her zaman söylüyorum. Sigara içmek haramdır. Eski kitaplarda “mekruh” denmişti. Ben eski fıkıh kitaplarından icazet almış adamım. O zaman tıbbi hakikat bilinmiyordu. Fakat bugün bilimsel olarak sigaranın zararlı olduğu, zehir olduğu ispatlanmıştır. 1996’da Amerika’da bulunduğum sırada, bütün labarotuvar profesörleri birleştiler, sigara hakkında ilmi toplantı yaptılar ben de ordaydım, hepsi de ittifakla insan aklını, zekâsını, erkekliği gerilettiğini ve kanserin baş sebebi olduğunu labarovuvar bulgularıyla ispat ettiler. 4 bin ilim adamı ittifakla, sigara müthiş zehirdir dediler, bende o günden beri sigara haramdır dedim. Kesin delil olmadan bir şeye haram denilmez eski kitaplarda kesin delil henüz çıkmamıştı işte 1996’daki bilim adamları toplantısında çıkan sonuç kesin delildir. Sigara içen kardeşlerimize kavga çıkarmadan, fitneye sebep olmadan, “İçme kardeşim” demek marufu emretmektir, sadakadır.

HER İYİLİK SADAKADIR

Peygamberimiz (sallalahu aleyi ve sellem) buyuruyor: “Kendi kabından kardeşinin kabına yemek boşaltman, Allah’ın emrettiklerini dinimizin hükümlerini başkalarına emretmen ve başkaları da kötülüğe, günaha bulaşmasın diye münkeri nehyetmen sadakadır.” Yani iyiliği emretmek, kötülüğe engel olmak, infak etmek sadakadır. Dinimizin emri bu. Biz ümmetlerin en hayırlısıyız çünkü Allah’ın emirlerini emreder, yasaklarından men ederiz. Bir kötülük gördüğümüzde gücümüz yetiyorsa fiilen engel olacağız, yetmiyorsa sözle uyaracağız, o da olmuyorsa kalben buğz edeceğiz. Kalben bile “ya bu devirde olur böyle şeyler” demeyeceğiz. Çünkü ümmet-i Muhammed olmanın şartı budur. Her iyilik sadakadır, iyilik yaparsan para vermiş gibi, büyük hayır işlemiş gibi, sadaka vermiş gibi sevap kazanırsın. Her iyilik böyledir. Maruftan biri de nedir? Mümin birini güler yüzle, güzel çehreyle karşılamak da maruftan sayılır. Halin vaktin iyi, güzel yemekler yapıyorsan, komşuna da götüreceksin, komşuna ikram etmek maruftur. Komşun istemese bile ikram edeceksin, paylaşacaksın.

YOLUNU KAYBETMİŞE YOL GÖSTERMEK SADAKADIR

Ezan okunuyor, bir kardeşimiz namaza gitmiyor. “Hadi güzel kardeşim, gel namaza” demek sadakadır. Güler yüz göstermek, tebessüm etmek de sadakadır. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki: “Bir mümine güler yüz göstermen de sadakadır.” Kibirli adam karşısındakine tiksinerek bakar, gurur şeytandandır, din kardeşine kibirle gururla bakamazsın. Yolda zararlı bir şeyi kaldırmak sadakadır. Diken gibi, kemik gibi, taş gibi şeyleri başkaları zarar görmesin diye yoldan kaldırmak sadakadır. Adresini bulamayan adamın adresini söylemek, yolunu kaybetmişe yol göstermek sadakadır. Bu hadis-i şerifi de Ebuzer Hazretlerinden nakletmişler. İnsanı rahatlatacak şeyleri yapmak dinin emrine aykırı olmamak şartıyla sadakadır. Bunlara dikkat edeceksiniz, basit şeylerden çok sevap kazanacaksınız. Güzel kelime ve söz etmek, camiye gitmek için adım atmak, eza cefa veren durumları düzeltmek hep sadakadır.