Muhterem Müslümanlar!
Kerim olan Allah’ımız insanlara ve cinlere kendisini şu dört şeyle tanıtıyor:
1- Kâinatla tanıtıyor:
Muhteşem bir sanat eseri olan kâinat, insandaki aklî ve hissî bütün duyguları fazlasıyla uyaracak inceliklere, güzelliklere ve sırlara sahiptir. Bu âlemde görebilen gözler için her şey şüpheye yer bırakmayacak şekilde O’nun varlığını haykırmaktadır:
İnkâra şartlanmamış her bir akıl, kâinatın göz kamaştıran mimarisi ve baş döndüren düzenli işleyişinden hareketle, kâinattan objektif veriler elde edebilir ve onu âdeta bir kitap gibi sayfa sayfa okuyabilir.
Bir yerdeki düzen, o düzeni kuran birisini, bir yerdeki sanat onun sanatkârını ve yine bir yerdeki ihsan ve ikram, orada var olan bir ihsan ve ikram sahibini göstermez mi? Bu cümleden olarak, eğer insan, gaflet ve şartlanmışlıkla bozulmamış kalp/akıl gözüyle bu kâinata bakabilirse, ondaki sanat, düzen, plan ve ihsan gibi hakikatlerden yola çıkarak bunların, sonsuz bir ilim, kudret ve ihsan sahibi bir Yaratıcı’nın varlığını gösteren birer delil olduğuna gözüyle görmüş gibi inanacaktır.
2- İnsanın kendisiyle:
İnsan, hem fizyonomisinin diliyle hem de onu varlıklar hiyerarşisinin en üstüne çıkaran ruhunun/vicdanının diliyle, Allah’ın varlığına şahitlik eden canlı bir delildir. Özellikle insanoğlunun sahip kılındığı vicdan mekanizması, yaşadığı varlık âlemi ile gayb âlemi arasında bir buluşma noktası oluşturur. Allah’ın varlığı ve birliği konusunda bir pencere vazifesi görür. Kişiye özel fevkalâde duru bir kaynak oluşturur. Günahlarla karartılmamış ve de şartlanmışlık ve önyargılarla balans ayarı bozulmamış her vicdanın ibresi, Sahibi’ne doğrudur. Zira, temelde bütün vicdanların ibresi, Allah tarafından, kendisini gösterecek şekilde ayarlanmıştır.
3- Kur’an ile:
İnsanın cevap bulmak zorunda olduğu “Ben kimim? Neden böyleyim ve nereye gidiyorum? Ölümle çıkmak zorunda olduğum bu dünyada işim ne? Beni kim bu âleme oturttu ve irademin dışında gelmiş olduğum bu yerlerin anlamı nedir? Buradan gitmek istemediğim halde neden kalamıyorum? Ölüm nedir? Ölümden ötesi var mıdır? Varsa nasıldır?...”vb. pek çok soruya en mükemmel ve ikna edici cevaplar vermesiyle eşsiz ve benzersiz bir kitap olduğunu gösteren Kur’an’da, kendisini gösteren iradenin (Allah’ın) varlığının en büyük delillerindir.
4- Peygamberimiz (s.a.v.) ile:
O (s.a.v.), getirdiği Kitap ve o Kitab’a göre ortaya koyup uyguladığı hayat ve gösterdiği hedeflerle Allah’ı tanıtan canlı bir örnektir. O’nun insanlığa verdiği hareketin günümüzü bile derinden etkileyip, dinamik haline getirmesi, insanların Allah’ı tanımasına yardımcı olacak güçlü bir delildir.