Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Yahudi kurumlarının içine düştüğü güvenlik endişesi, harcamalara tarihi bir rekor olarak yansıdı.
Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları tarafından yayımlanan çarpıcı rapor, ABD'deki sinagog, okul ve toplum merkezlerinin güvenliği için yılda 1 milyar 20 milyon dolar harcandığını gözler önüne serdi.
Yalnızca iki yıl içinde yüzde 33'lük devasa bir artış gösteren bu güvenlik faturası, ABD'deki Yahudi lobisinin ve kurumlarının içinde bulunduğu "korku sarmalını" net bir şekilde özetliyor.
Öte yandan bu dudak uçuklatan rakama, ülkedeki binlerce Yahudi restoranı ve ticari işletme dahil bile değil.

- BİNALAR ADETA ÇELİKTEN BİRER KALEYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR!
Ayrılan 1 milyar doları aşkın bütçenin aslan payı silahlı nöbetçilere gidiyor.
Rapora göre, bu bütçenin yaklaşık 150 milyon dolarlık kısmı binaları güçlendirilmiş çelik kapılar, yüksek teknoloji ürünü kameralar ve aşılmaz bariyerlerle adeta birer "kaleye" dönüştürmek için harcanıyor.

- EĞİTİMDEN VE YAŞLILARDAN KESİP 'SİLAHA' YATIRDILAR!
Ortaya çıkan tablonun en dikkat çekici yanlarından biri ise bu devasa bütçenin kaynağı.
Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları CEO'su Eric Fingerhut'un itiraf niteliğindeki açıklamalarına göre; güvenlik görevlilerine, silahlara ve kameralara harcanan her bir dolar, aslında çocukların eğitim fonlarından, öğretmen maaşlarından ve yaşlı bakım hizmetlerinden kesiliyor.
Kendi güvenlikleri için sosyal hizmetleri askıya alan kurumlar, bütçeyi tamamen savunma ve koruma tedbirlerine yönlendirmiş durumda.

- DEVLET DESTEĞİ DEVEDE KULAK KALDI: 7 BİN GÖNÜLLÜ NÖBETTE!
Yahudi kurumlarının kendi ceplerinden harcadığı bu 1 milyar dolarlık tutar, Amerikan Federal Hükümeti'nin ülke çapındaki tüm riskli kurumlara ayırdığı yardım fonunun tam 3 katına denk geliyor.
Devlet desteğinin bu korkuyu dindirmeye yetmemesi üzerine, sivil inisiyatifler devreye girdi.
Şu anda ABD genelinde 7 bini aşkın sivil gönüllünün her hafta sinagogların kapısında nöbet tuttuğu belirtiliyor.

- SALDIRILARDA 46 YILIN ZİRVESİ!
ABD'deki resmi verilere göre genel nefret suçlarında gözle görülür bir düşüş yaşanmasına rağmen, Yahudilere yönelik fiziksel saldırılar son 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Uzmanlar, tırmanan bu gerilimin ve artan saldırıların, önümüzdeki yıllarda Yahudi kurumlarındaki güvenlik tedbirlerini ve silahlanma harcamalarını daha da yukarılara çekeceğine işaret ediyor.





