Avrupa kapılarını aralamak isteyen Türk vatandaşlarının aylardır süren Schengen randevusu çilesi, fırsatçı şebekelerin gelir kapısı haline geldi. Randevu sıralarının uzaması ve artan vize retleri nedeniyle çaresiz kalan vatandaşları hedef alan sözde danışmanlık firmaları hakkında adli makamlar harekete geçti. 10 Mart’ta Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor’un, Schengen vizesinin kalkmasının Türk yetkililerin elinde olduğunu öne sürerek “Ancak görünüşe göre üst düzey yetkililer bu konuya pek ilgi göstermiyorlar. Türkiye’de yetkililer sorunu yeşil pasaportla ve hizmet pasaportuyla çözmeyi tercih ediyor.”

Türk Pasaportuyla Vizesiz Gidilen Ülke Sayısı Arttı! İşte O 111 Ülke (4)

"GARANTİLİ RANDEVU" YALANIYLA PARALARI GASBETTİLER

Bazı vize danışmanlık firmalarının internet üzerinden vatandaşlara garantili vize ve "garantili randevu" vaadinde bulunarak yüksek ödemeler aldıkları tespit edildi.

Taahhüt edilen işlemlerin gerçekleşmemesi, randevuların alınamaması veya vizenin reddedilmesi durumunda ise tahsil edilen bedellerin tamamen ya da kısmen hak sahiplerine iade edilmediği belirlendi. Haksız menfaat sağlandığı gerekçesiyle başlatılan geniş çaplı adli operasyonda 60 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

BOT YAZILIMLARLA RANDEVU SİSTEMİNİ KİLİTLEDİLER

Schengen krizinin perde arkasında konsolosluk ve yetkili aracı kurum sistemlerine bot hesaplarla sızan yapıların olduğu iddiaları üzerine adli mekanizma geçtiğimiz aylarda çalıştırılmıştı.

11 Ağustos’ta Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın usulsüz randevu trafiğiyle ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlattığını duyurmuştu. İncelemelerde, bazı kişi ve şirketlerin çevrim içi sistemlere bot yazılımlarla müdahale ederek vatandaşların erişmesi gereken randevuları toplu şekilde kapattığı gün yüzüne çıkarıldı.

Batı'nın Vize Saltanatı Çöküyor 2025 Pasaport Endeksinde Abd’ye Büyük Şok! İşte Dünyanın En Güçlü Ve En Zayıf Pasaportları...y-1

KİŞİSEL VERİLERİ ÖZEL SİSTEMLERE AKTARMIŞLAR

Soruşturma derinleştikçe vurgunun boyutları ve vatandaşların maruz kaldığı tehlike daha net anlaşıldı.

Şüphelilerin vatandaşlardan "yazılım" ve "danışmanlık" adı altında paralar topladığı, işlem başarısız olsa bile hiçbir ücret iadesi yapmadığı saptandı. Bununla da yetinmeyen şebekenin, başvuru yapan vatandaşlara ait özel kişisel verileri yasa dışı biçimde kayıt altına alıp özel dijital sistemlere aktardığı belirlendi. Soruşturma kapsamında daha önce 15 Ağustos’ta 37 kişi hakkında işlem yapılmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ