2017’ye merhaba dememize sayılı günler kaldı!
2017 de ekonominin nasıl bir görünüm arz edeceği konusunda birbirinden oldukça farklı hatta birbirine tamamen zıt görüşler var! Yatırımcıların bakış açısına göre kimse 2017’de ne olacağını kestiremiyor!
İktidar sözcüleri ise bunun tam aksini iddia ediyorlar ve 2017’de ekonominin parlak bir dönem yaşayacağını savunuyorlar!
Aslında iktidar sözcüleri de bir takım sıkıntıların farkında görünüyorlar! Ama bu sıkıntıları dile getirme yerine daha farklı şeyler telaffuz ediyorlar!
Mesela diyorlar ki:
“Son günlerde vatandaşlarımızın piyasaya döviz satmadığını, tuttuğunu daha çok döviz alma eğiliminin arttığını görüyoruz, bu tamamıyla yanlış. Vatandaşlarımızın rahat bir şekilde dövizlerini satmalarında hiçbir sakınca yok!”
Aslında iktidar sözcülerinin bu açıklaması yatırımcıların “Kimse 2017’de ne olacağını kestiremiyor” endişesini doğrulayan bir açıklama!
Ne var ki iktidar sözcüleri gelecek sene için ihracatı artırıcı önlemler aldıklarını ve kamu yatırımlarında önemli bir artış öngörüldüğünü ileri sürerek 2016’da yapılması beklenen yatırımların 2017’de yapılacağı ümidini taşıdıklarını ifade ediyorlar!
Ve bu nedenle de 2017’nin ekonomik açıdan “başarılı bir yıl” olacağını düşünüyorlar! Birbirine zıt bu iki bakış açısına bakınca biz yatırımcılar tarafından yapılan açıklamaları daha “ayakları yere basan” bir açıklama olarak gördüğümüzü ifade etmeliyiz! Onlar yani yatırımcılar, önlerini tam olarak göremedikleri için kendilerini koruma altına alma gayret ve çabası içindeler!
İktidar sözcüleri ise belki de işin başındaki sorumlular oldukları için daha iyimser görünmeye çalışıyorlar! 2016’da yapılmayan yatırımların 2017’ye kayacağı umudunu pompalayarak durumu kurtarmaya uğraşıyorlar!
Evet, işin açıkça adını koymak gerekirse yatırımcılar 2017 senesi hakkında oldukça karamsarlar!
Ve başlarına gelebilecek olumsuzluklardan korunmak için adeta tetikte bekliyorlar!
İşte dövizlerini satmamaları bu yüzden! Sürekli döviz alma eğilimleri de bu yüzden!
Bizce bu tavır iktidar sözcülerinin iddia ettikleri gibi “yanlış bir tavır” değil! Çünkü ekonomik kriz 2017’de teğet geçecek gibi gözükmüyor!