Üç günlük bir program için 23, 24 ila 25 tarihleri arasında Karabük teydik. Karabük e ilk gidişim. Önceki yazımda, yolculukta bizleri nelerin beklediğini bilemediğimizden söz etmiştim. Öyle de oldu. Saadet Partisi İl Merkezine varır varmaz, daha soluk almadan Karabük İl Başkanı Fahri bey bizi bir genç arkadaşın peşine taktı, "Sizi Eskipazar ilçemize gönderiyoruz. İki gün oradasınız". Eskipazar ın genç ve güzel İlçe Başkanı Ahmet Galip ile yola düşüyoruz.
Ahmet Galip, çevresinde Galip olarak anılıyor. Millî Görüşçü Hamdi Amca nın oğlu. Hamdi Amca nın bir öyküsü var. Erbakan Hoca Millî Nizam Partisi ni kurduktan ve Anadolu ya çıktıktan sonra kışın karlı bir gününde bir kahvede Eskipazar da Partiyi nasıl kuracaklarını konuşuyorlar. Üç kişiler. Biri Hoca, biri Hamdi Amca, diğeri muhtemelen hoca ile birlikte olan biri. Bir dönem Erol Bey ilçe başkanlığını yürütmüş. Şimdi ise Hamdi Amca nın oğlu Ahmet Galip İlçe Başkanı. Bu güzel ailenin ihlâsına, samimiyetine ve misafirperverliğine hem mahcubiyetim var hem de imrenmem. Bu çalışma esnasında Hamdi Amca elimizdeki üye sayılarını görünce hemen kapıp saymaya başladı. Gözlerinin içi nasıl ışıdı, nasıl mutlu oldu. Bu iki günlük çalışma esnasında Veteriner Hekim Hasan Bey, Erol bey ve bir diğer amca ile bizi hiç yalnız bırakmadılar. Tabii diğer dostlar da. Son gecemizi ilde İzzetin Bey in misafirperverliğiyle geçirdik. Anadolu insanı çok sıcak, samimi ve içten, sevgi dolu.
İki günlük çalışmamız esnasında, yaşadıklarımızın şaşırtıcılığının yanında duygu yoğunluğundan da söz etmeliyim. Türkiye nin siyasal ve ekonomik görüntüsünü bu ilçenin tablosundan da çıkarabiliriz. Türkiye nin üzerinden bir silindir geçmiş, geçmeye devam ediyor.
Ülkenin en önemli sorunlarının başında işsizlik geliyor. Bunu Eskipazar ın görüntüsü ele veriyor. İlçe merkezi köyleriyle birlikte 25 bin nüfusa sahipken bugün bu, takriben 12 bine düşmüş. Mevcut fabrikalar kapanmış. Karabük Demir Çelik Fabrikasına üç vardiya işçi gittiği halde bu tamamen kesilmiş. Bir kereste fabrikasında yaklaşık 200 işçi çalışıyor iken, şimdi bu fabrikada çalışan işçi sayısı 25 kişi. Bir tekstil fabrikası ise iki defa el değiştirmiş, şimdi fabrika kapanmış, kuru bina olarak satılmayı bekliyor. İlçede Halk, Yapı Kredi, Ziraat gibi birçok banka var iken şu anda sadece Ziraat bankası bulunuyor.
İlçenin gençleri iş bulmak için büyük kentlere gidiyorlar, orada küçük maaşlı bir iş buluyorlar, maaşları ancak ev kiralarına yetiyor. Emekli babaları da peşinden palas pandıras gidiyorlar. İki maaş bir araya gelince şöyle böyle idare ediyorlar. Boş bulunup "Buna değer mi " sorusunu yöneltiyoruz. "Ne olacak çocuk burada kalırsa kafayı yiyecek" diyor biri.
Banka yetkililerinin ifade ettiğine göre, ayda kamu çalışanlarına gelen maaş toplamı 350 milyar lira. Bunun ancak 150 milyarı dışarı çıkıyor. Geri kalanı kredi borçlarına, taksitlere gidiyor.
İşin en trajikomik ve acınası olan, yazımıza başlık yaptığımız İmam Hatip lisesi konusu. Bu, daha önce Millî Gazete de haber olmuş. Fakat bu haber bölgede tepki bile görmüş. Nedenine gelince. İmam Hatip Lisesi nin binası İlim Yayma Cemiyeti tarafından zamanında yapılmış. 28 Şubat sürecinde bilinen nedenlerden ötürü okul kapanmış ve bina boş kalmış. Okul binası ise karşı çıkılmasına rağmen Akepe iktidarı binayı yarı kapalı cezaevi yapmış. Saadet Partisi İl Başkanlığı konunun üzerine gidiyor ve bu haber oluyor. İlçe halkının tepkisi ise "buraya bir istihdam alanı açıldı, hapishanede üç beş kişi ekmek sahibi oldu, ne diye buna karşı çıkıyorsunuz" oluyor. Okul yerine istihdam alanı olsun için Hapishane açıyor. Tabii bu Türkiye nin iş ve ekonomi tablosunu da gösteriyor.
Bir eğitim kurumu kapanıyor, çocuklarına dini eğitim vermek isteyen aileler mahrum ediliyor. Dahası bir eğitim kurumu kapanıyor, yerine bir hapishane açılıyor, gençlere istihdam alanı açılıyor diye ilçe halkı sevinebiliyor.
Gerek üretici esnaf, yani zanaatkârlar gerekse satıcı esnaf ekonomik olarak bir darboğazda.
Gözlerimiz mi İnsanlar siyasal olarak boşta. Henüz karar veremeyenler olduğu gibi, artık toplu olarak karar verenler de var. Bizi asıl sevindiren de bu oldu. Çok iyi izlenimlerle döndük. Allah çalışanların karşılığını veriyor. Benim bildiğim bu.