Türkiye'nin bazı bölgelerinde etkili olan kuvvetli yağışların ardından öğrenciler ve veliler 30 Eylül Çarşamba günü okulların durumunu araştırmaya başladı. Özellikle İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve çevre illerde devam eden yağışlar nedeniyle eğitime ara verilip verilmeyeceği yakından takip ediliyor. 29 Eylül itibarıyla Türkiye genelini kapsayan bir okul tatili kararı bulunmuyor. MEB'in çalışma takvimine göre 30 Eylül normal eğitim günü olarak yer alıyor.
30 Eylül'de eğitim normal takvimde devam ediyor
Millî Eğitim Bakanlığının 2026-2027 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine göre birinci dönem 14 Eylül 2026 Pazartesi günü başladı ve 22 Ocak 2027 Cuma günü sona erecek.
Takvimde 30 Eylül Çarşamba günü için Türkiye genelini kapsayan resmi bir tatil bulunmuyor. İlk ara tatil ise 16-20 Kasım 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Bu nedenle valilik veya kaymakamlık tarafından ayrıca bir karar alınmayan illerde öğrencilerin normal ders programına göre okullarına gitmesi gerekiyor.
Kuvvetli yağışlar tatil beklentisini artırdı
Okulların tatil olup olmadığının yoğun şekilde araştırılmasının arkasında Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuvvetli yağış uyarıları bulunuyor.
Son meteorolojik değerlendirmelerde Marmara'nın kuzey ve doğusu ile Batı Karadeniz kıyılarında yerel kuvvetli yağış beklenirken Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Zonguldak çevrelerinde yağışların yer yer çok kuvvetli olabileceği bildirildi. Marmara ve Ege'de rüzgârın saatte 40-70 kilometre hıza ulaşabileceği tahmin edildi.
Meteorolojik uyarı verilmesi ise doğrudan okulların tatil edildiği anlamına gelmiyor. Eğitime ara verilmesi için ilgili valilik veya diğer yetkili makamların ayrıca karar açıklaması gerekiyor.
İstanbul, Bursa ve Sakarya'da gözler resmi duyurularda
Yağışların etkili olduğu İstanbul, Bursa ve Sakarya'da 30 Eylül için tatil kararı araştırılıyor. 29 Eylül itibarıyla bu üç ilde il genelindeki bütün okulları kapsayan 30 Eylül tarihli bir tatil kararı bulunmadığı bildiriliyor.
İstanbul Valiliği ise hafta boyunca devam etmesi beklenen sağanak nedeniyle sel, su baskını, kuvvetli rüzgâr ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.
Sakarya'da 29 Eylül'de Akyazı ilçesinde su baskınından etkilenen bir okulda eğitime ara verilmişti. Bu karar Sakarya genelindeki bütün okulları kapsamıyordu.
Yerel tatil kararları ayrıca duyurulacak
Olumsuz hava koşullarının devam etmesi halinde valilikler il, ilçe veya belirli okullar için ayrıca eğitime ara verme kararı alabiliyor.
Bu nedenle 30 Eylül sabahına kadar yeni bir karar açıklanması halinde öğrencilerin kendi şehirlerini ve ilçelerini kapsayıp kapsamadığını kontrol etmesi gerekiyor. MEB de zorunlu durumlarda Bakanlık veya valilik tarafından kurumların tatil edilmesine yönelik karar alınabileceğini belirtiyor.
Mevcut durumda ise 30 Eylül Çarşamba Türkiye genelinde resmi tatil değil ve genel olarak okullarda eğitim devam edecek. Yerel karar alınan yerlerde ise ilgili valilik veya kaymakamlık duyurusu geçerli olacak.





