Sakarya'da etkili olan kuvvetli yağışların ardından öğrenciler ve veliler 30 Eylül Çarşamba günü okulların durumuna odaklandı. Kentte 29 Eylül'de il genelinde eğitim devam ederken Akyazı'da su baskınından etkilenen bir okulda eğitime bir gün ara verilmesi, 30 Eylül için alınabilecek yeni kararları da önemli hale getirdi. Sakarya Valiliğinin güncel duyurularında şu ana kadar 30 Eylül Çarşamba günü kent genelindeki okullarda eğitime ara verildiğine ilişkin resmi bir karar yer almıyor.
Sakarya'da eğitim için gözler Valiliğe çevrildi
Sakarya'da 30 Eylül Çarşamba günü için il genelini kapsayan bir tatil kararı şu ana kadar duyurulmadı. Sakarya Valiliğinin resmi internet sitesindeki güncel duyurular arasında da kent genelinde eğitime ara verilmesine ilişkin bir açıklama bulunmuyor.
Bu nedenle yeni bir resmi karar alınmadığı sürece Sakarya'daki okullarda eğitim ve öğretimin normal programında devam etmesi bekleniyor.
Ancak olumsuz hava koşullarının yerel ölçekte farklı sonuçlar doğurabileceği göz önünde bulunduruluyor. İlçe veya okul bazında alınabilecek kararların ayrıca duyurulması mümkün.
Akyazı'da bir okulda eğitime ara verilmişti
Sakarya'da kuvvetli yağışların eğitim üzerindeki etkisi 29 Eylül Salı günü Akyazı'da görüldü. Kent genelinde okullar tatil edilmezken su baskınından etkilenen Paris İlkokulu'nda eğitime bir gün ara verildi.
Bu karar Sakarya'nın tamamını kapsamıyordu. Diğer ilçelerde ve ayrıca yerel karar alınmayan eğitim kurumlarında dersler devam etti.
Akyazı'daki gelişme nedeniyle 30 Eylül öncesinde özellikle yoğun yağıştan etkilenen bölgelerde yaşayan velilerin ilçe bazındaki duyuruları da takip etmesi önem taşıyor.
Kuvvetli yağışlar tatil beklentisini artırdı
Okulların tatil edilip edilmeyeceğinin araştırılmasının temel nedeni Marmara'nın doğusunda etkili olan yağışlar oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısına göre 29 Eylül'de Sakarya çevrelerinde, özellikle yüksek kesimlerde yer yer çok kuvvetli yağış beklendi. Yağış miktarının bazı bölgelerde metrekareye 21 ila 75 kilogram seviyesine ulaşabileceği tahmin edildi.
Kuvvetli yağışla birlikte sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi.
Meteorolojik uyarı bulunması ise tek başına okulların tatil edildiği anlamına gelmiyor. Eğitime ara verilmesi durumunda kararın ilgili resmi makamlar tarafından ayrıca duyurulması gerekiyor.
30 Eylül'de derslerin devam etmesi bekleniyor
29 Eylül saatleri itibarıyla erişilebilen resmi bilgilerde Sakarya'nın tamamını kapsayan 30 Eylül Çarşamba tarihli bir eğitim-öğretime ara verme kararı bulunmuyor. Sakarya Valiliğinin resmi sayfasında da bu yönde güncel bir duyuru yer almıyor.
Dolayısıyla yeni bir karar alınmadığı sürece öğrencilerin 30 Eylül'de normal ders programlarına göre okullarına gitmeleri bekleniyor.
Özellikle yağıştan etkilenen ilçelerde ise valilik, kaymakamlıklar ve milli eğitim müdürlüklerinden gelebilecek okul veya ilçe bazındaki duyurular belirleyici olacak.
Tatil kararında resmi duyurular esas alınacak
Olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitimle ilgili alınabilecek kararların resmi kanallardan takip edilmesi önem taşıyor. İnternet ve sosyal medya üzerinden yayılan "okullar iki gün tatil" şeklindeki iddialar Sakarya için resmi bir karar niteliği taşımıyor.
Nitekim 29 Eylül için de Sakarya genelinde tatil kararı alınmamış, yalnızca Akyazı'da su baskınından etkilenen okul için yerel bir karar uygulanmıştı.
30 Eylül Çarşamba günü için yeni bir karar alınması halinde öğrencilerin kendi ilçelerini ve okullarını kapsayıp kapsamadığını kontrol etmeleri gerekecek.





