Vatikan Basın Ofisi tarafından yapılan resmi açıklamada, Papa'nın dün öğle saatlerinde kaldırıldığı Gemelli Hastanesi'nde planlandığı gibi ameliyata alındığı bildirildi.
Operasyonun tüm detaylarına yer verilen açıklamada, "Sağ akciğerin alt lobu, video destekli radikal cerrahi uygulanarak çıkarıldı. Ameliyat öncesi testlerde şüphelenildiği gibi, yapılan histolojik inceleme akciğer adenokarsinomu tanısını doğruladı" ifadeleri kullanıldı.
Ameliyathanede yaklaşık 3 saat kalan Papa'nın cerrahi müdahalesinin 90 dakika sürdüğü ve sürecin başarıyla tamamlandığı aktarıldı. Operasyonun ardından normal bir şekilde uyandığı kaydedilen 14. Leo'nun, kısa süreli bir gözlemin ardından hastanenin 10. katında bulunan özel odasına geçtiği ifade edildi.
Bu ameliyatı Katolik Kilisesi tarihi açısından eşi benzeri görülmemiş kılan ise sürecin bizzat Papa tarafından duyurulması oldu.
11 Ekim pazar günü Aziz Petrus Meydanı’na bakan ofisinin penceresinden geleneksel duasını eden Papa 14. Leo, inananlarına seslenerek şunları söylemişti:
"Doktorlar, akciğerimde bir kitle tespit etti. Müdahalenin uygun olduğuna inanıyorlar ve bu nedenle onların tavsiyesi üzerine nodülü aldırmak için ameliyat olmaya karar verdim. Ameliyat, önümüzdeki birkaç gün içinde yapılmak üzere planlandı. Manevi yakınlığınız için teşekkür ediyor ve kendimi dualarınıza emanet ediyorum."
İtalyan basını, tarihte ilk kez bir Papa'nın pazar duasında sağlık durumunu tüm şeffaflığıyla kamuoyuna açıklayarak ameliyat olacağını ilan ettiğine dikkat çekti.
Gezi iptal olmasın diye acele etti
Hastaneden gelen ilk haberlerin ardından Vatikan, Papa'nın sağlığına kavuşabilmesi için 20 Ekim'e kadar olan bütün resmi programlarını iptal ettiğini duyurdu. Bir haftalık iyileşme sürecinin öngörüldüğü belirtilirken, ameliyat kararının bu kadar hızlı alınmasının perde arkası da aralandı.
Basına yansıyan bilgilere göre, 71 yaşındaki Papa'nın 6-17 Kasım tarihleri arasında Uruguay, Arjantin ve Peru'yu kapsayan kritik Güney Amerika gezisini riske atmamak adına bıçak altına yatmayı geciktirmediği öğrenildi.
Önceki Papa Franciscus'un 21 Nisan 2025'te vefat etmesinin ardından, 8 Mayıs 2025'te toplanan Konklav'da seçilerek göreve gelen ABD'li kardinal Robert Francis Prevost, "14. Leo" ismini alarak tahta oturmuştu.





