Kötü bir fiile gündemde tutmak, kötülüğün yayılmasına neden olabilir. O yüzden kültürümüzde kötülüğün dillendirilmesi tasvip edilmez. Fakat insanın doğasında kötü olan, yasak olan şeylere meyil vardır. İnsanlar bir katille aynı ortamı paylaşmak istemezler, bu kişinin yakınlarından dahi geçmesine razı olmazlar, fakat eylemlerini fırsat buldukça dile getirirler.

Toplumumuzda okumayı sevmeyen birçok insan, Cem Garipoğlu, Suphi Altındöken, Atalay Filiz ismindeki katillerin yaşam öykülerini en ufak ayrıntılarına irdelemiş ve katil hakkında haddinden fazla bilgiye sahip olmuştur. Nitekim geçtiğimiz günlerde zihinlerimizi üç kişiyi katleden bir caninin hayat hikâyesi işgal etmişti. Bir tanıdığım, “Bu çocuğun hayatını merak ettim, kızım internetten bakıp bana okudu” demiş bu olayın gündemini işgal ettiğini ifade etmişti. O günlerde bir katile gösterilen ilgi neredeyse katledilen o insanların durumunu gölgede bırakmıştı. Gazetelerin birinci sayfasını işgal eden katilin ne kadar zeki olduğundan polisi atlatmayı başardığından söz edildi. Bir katilin zeki olarak görülmesi ne büyük talihsizlik değil mi? Nitekim bu ifadeler gençlerin zihinlerine birer mesaj olarak gidecek ve bu mesajların etkileri belki de nice dramatik hikayelere yol açacak! Oysa katil yaşamının en güzel yıllarında kendisine sunulan imkânları değerlendirememiş sağlıklı bir yaşam kuramamıştır. Kalan ömrünü cezaevinde geçirecek olan katilin ne kendisine ne ailesine ne de hayata kattığı bir şey vardır. Yani katil zeki değil aksine hayatının katilidir. Bütün yaşamını etkileyecek hatalara imza atmıştır. Medyada görünmek, türlü türlü oyunlarla polisi atlatmak, insanları bir şekilde kandırmayı başarabilmek zekice bir davranış değildir. Zira zeki insan mevcut imkânları değerlendirip kendisine ve çevresine faydalı olabilen insandır.

GENÇLERLE SOHBET

Karşılaştığım beş gence kimleri örnek aldıklarını sordum. Gençlerin bu soruya verdikleri cevaplar oldukça ilginçti:

M. A.: Benim en büyük idolum babam. Babam gibi olmak istiyorum. O bizim için çok ağır işlerde çalıştı, sağlığını kaybetti, bize dürüstlüğü öğretti. Babamdan daha büyük bir kahraman tanımıyorum

S. A.: En büyük idolum Ajda Pekkan…Onun gibi yaşım ilerlese de hep genç görünmek isterim. İnsanların zihinlerinde kalıcı izler bırakmak ve sanatımla hatırlanmak hoşuma gider.

T. K.: Bir Doğu Türkistanlı olarak idolum Osman Batur. Onun gibi cesur, dürüst ve mücahit olmak isterim. Yaşanan haksızlıklara korkusuzca başkaldırmak ve bu yolda şehit olmak her kesin harcı değildir. Osman Batur bunu başarmıştır.

S.K.: Ben edebiyat öğretmenimi örnek alıyorum. O sadece mesleki ile değil ahlakı ile de bize örnek olmuş bir hanımdır.

Y.K.: Benim idolum annem. Onun gibi dindar fedakâr ve sabırlı olmak istiyorum.