Irak’ta uzun süredir siyasetin ve sokaktaki vatandaşın ana gündem maddesi olan yolsuzluk soruşturmalarında vites yükseliyor. Başbakanlık Basın Ofisi tarafından sosyal medya platformu X üzerinden paylaşılan ve Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonuna verilen röportaj, Bağdat yönetiminin önümüzdeki günlerde atacağı sert adımların sinyalini verdi. Operasyonların derinleşmesiyle birlikte ülkede kartların yeniden karılması bekleniyor.
"Etnik ya da Dini Ayrım Gözetmiyoruz"
Soruşturmaların siyasi bir araç olarak kullanıldığı yönündeki iddialara net bir dille yanıt veren Başbakan Zeydi, sürecin tamamen hukuki bir zeminde ilerlediğini kaydetti. Hükümet ile yargı organlarının tam bir işbirliği ve titizlik içinde çalıştığını ifade eden Zeydi, şu ifadeleri kullandı:
"Yolsuzlukla mücadelede hiçbir ayrım gözetmiyoruz. Operasyonlar etnik, dini ve mezhebi herhangi bir ayrım yapılmaksızın sonuna kadar devam edecek. Bu konuda kesinlikle taviz vermeyeceğiz."
Milis Güçlerine "Silahları Bırakın" Çağrısı
Irak’ın en kronik sorunlarından biri olan devlet dışı silahlı yapılar konusunda da tarihi bir dönüşümün eşiğinde olunduğu aktarıldı. Ülkedeki silahlı milislerle diyalog sürecinin devam ettiğini açıklayan Başbakan Zeydi, bu güçlerin bundan sonraki süreçte askeri kanatta değil, sadece siyasi ve sosyal alanlarda görev yapacaklarını bildirdi. Süreç tamamlandığında istisnasız tüm silahların devletin kontrolünde olacağını belirten Zeydi, bu husustaki kararlılıklarının altını çizdi.
Washington ve Riyad Hattında Yeni Dönem
Bağdat yönetimi iç sahada bu temizlik operasyonlarını yürütürken, dış politikada da dengeleri değiştirecek hamlelere hazırlanıyor. Irak Başbakanı, ülkesinin Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkilerinde yakın gelecekte önemli siyasi ve ekonomik ortaklıkların hayata geçirileceğine işaret etti. Bölgesel aktörlerden Suudi Arabistan ile de derin bir bağa sahip olduklarını hatırlatan Zeydi, Riyad yönetimiyle ciddi ekonomik işbirlikleri gerçekleştireceklerini vurguladı.




