Sokakların günlerdir ateşe verildiği, mağazaların yağmalandığı ve kamu binalarının kundaklandığı ülkede güvenlik zafiyeti en üst perdeden itiraf edildi.
Aşırı sol grupların, öğrencilerin ve yıllar sonra yeniden sahneye çıkan Sarı Yelekliler'in cumartesi günü için yaptığı "sokağa inin" çağrısı, Elysee Sarayı'nı panikletti.
10 yıllık devlet tahvillerinin faizini son 24 yılın zirvesine fırlatan bu kaos ortamında, çaresiz kalan hükümet son çare olarak askeri birlikleri şehir merkezlerine sürme kararı aldı.
Hükümetten Tarihi İtiraf: Hazırlıksız Yakalandık
Paris, Marsilya ve Lyon'u harabeye çeviren yağma dalgası karşısında emniyet güçlerinin yetersiz kalması, kabinede deprem etkisi yarattı. Başbakan Sebastien Lecornu, olayları bastırmada istihbarat zafiyeti yaşadıklarını ve polis izinlerini iptal etmemekle büyük bir hata yaptıklarını açıkça kabul etti. İçişleri Bakanı Laurent Nunez ise parlamentodaki gerilimli oturumda, "Sorumluluğun bana düşen kısmını kabul ediyorum" diyerek faturayı üstlendi.
Cumartesi günü için planlanan geniş çaplı güvenlik operasyonunda ise ilk kez askeri birliklerin polisle omuz omuza görev yapacağı kaydedildi.
Paris ve Marsilya'da Gece Yasakları Başladı
Olayların merkez üssü konumundaki başkent Paris'te tarihi Cumhuriyet Meydanı, polis helikopterlerinin devriyesi eşliğinde ablukaya alındı. Krizin daha da büyümesini engellemek isteyen yönetim, bölgesel sokağa çıkma yasaklarına başvurdu. Lille kentinde çocuk ve gençlerin gece sokağa çıkması yasaklanırken, yağmanın en ağır hissedildiği Marsilya'da ise reşit olmayanlara yönelik kısıtlamalar devreye alındı.
Öte yandan, Limoges kentinde tarihi belediye binasını küle çeviren kundaklama eyleminin faili yakalandı. Zanlının aşırı sol gruplarla bağlantılı olduğu ve daha önceden istihbaratın takip listesinde yer aldığı vurgulandı.
Sarı Yelekliler Yeniden Sahada: Hesaplar Şaştı
Fransa'yı sarsan bu ateş çemberi, ülke ekonomisinin de dengelerini altüst etti. Yatırımcının kaçışıyla birlikte Fransa'nın borçlanma maliyetleri hızla tırmanırken, ekonomik krizin faturası vatandaşa çıkmaya başladı. Asıl korkulan senaryo ise yine sokaklardan geldi.
2018 yılında ülkeyi kilitleyen Sarı Yelekliler hareketi, artan akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek yeniden eylem çağrısı yaptı. Buna ülkenin en büyük öğrenci sendikalarından UNEF'in de "Devam ediyoruz" diyerek katılması, hafta sonu yaşanacak fırtınanın habercisi oldu.
Kriz İtalya ve Arnavutluk'a Sıçradı
Paris sokaklarında yakılan kıvılcım, Avrupa'nın diğer bölgelerine de yayılmaya başladı. Geçtiğimiz hafta sonu İtalya'nın finans merkezi Milano başta olmak üzere kuzey kentlerinde şiddet olayları patlak verdi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni hükümeti acil güvenlik önlemlerine yönelirken, Savunma Bakanı Guido Crosetto yaşananları sosyal medya platformları üzerinden yürütülen bir "hibrit savaş" olarak tanımladı.
Milano'da savaş alanına dönen ünlü mağazaların vitrinleri güvenlik amacıyla ahşap panellerle kapatılarak hizmet vermeye çalışırken, benzer bir toplumsal öfkenin Arnavutluk'un başkenti Tiran'da da yedi gündür sürdüğü aktarıldı.





