Halen 28 bin 75 lira olan net asgari ücret, artan mutfak masrafları karşısında çoktan eridi. Aralık ayının başında toplanması beklenen komisyon öncesi Ankara kulislerinde ve ekonomi çevrelerinde hesaplar yapılmaya başlandı. SGK Uzmanı İsa Karakaş, 2027 yılı için masaya gelecek olası zam oranlarını ve işçi kesiminin kırmızı çizgisini anlattı.

Seçim Takvimi Belirleyecek: 36 Bin Lira mı, 42 Bin Lira mı?

Karakaş'a göre zam oranında asıl belirleyici faktör seçim sandığının ne zaman kurulacağı. Eğer 2027'nin temmuz ayından önce bir seçim yapılırsa, asgari ücrete tek seferde en az yüzde 50 civarında zam yapılması bekleniyor. Bu senaryoda net ücret 42 bin 113 liraya kadar çıkıyor.

Ancak seçim takvimi ötelenirse hesaplar tamamen değişiyor. Geçen yıl ara zam yapılmaması ve temmuz ayında ortaya çıkan yüzde 14,62'lik enflasyon farkının maaşlara yansıtılmaması nedeniyle, ocak ayında en az yüzde 30'luk bir artış öngörülüyor. Bu oran da net asgari ücreti 36 bin 498 liraya taşıyor. Karakaş, ocaktaki yüzde 30'luk zammı yıl içinde yüzde 20'lik bir ara zammın izleyebileceğini ve toplam artışın yine yüzde 50'yi bulabileceğini belirtiyor.

İşçi Tarafının Kırmızı Çizgisi: Masaya Oturmayabilirler

Aralık başında başlayacak görüşmelerde bu yıl kriz çıkma ihtimali oldukça yüksek. İşçi kesiminin masaya oturmak için tek bir şartı var: Açlık sınırının altında bir teklifle gelinmemesi.

Yasa gereği bekar bir işçinin yaşama maliyetinin baz alınması gerekirken, artık sadece açlık sınırının konuşulduğuna dikkat çeken Karakaş, bu eşiğin altında bir rakam sunulursa işçi temsilcilerinin masada olmayacağını öngörüyor. Böyle bir durumda, maliyet ve işsizlik gibi işveren hassasiyetlerini gözetmeye çalışan hükümet, yeni ücreti doğrudan işveren tarafıyla birlikte belirlemek zorunda kalacak.

Maaş Cebe Girmeden Açlık Sınırına Yenilecek

Masadaki rakamlar kulağa yüksek gelse de çarşı pazarın gerçeği çok başka. Bugün itibarıyla 37 bin 801 liraya ulaşan açlık sınırının, pazarlıkların başlayacağı aralık ayında 40 bin liraya dayanacağı tahmin ediliyor.

Ocak ayında belirlenecek yeni maaşın şubat ayında işçinin cebine gireceğini hatırlatan Karakaş, yüzde 30 ya da yüzde 40'lık artışların ücreti açlık sınırına yaklaştırmaya bile yetmeyeceğini vurguladı. Hatta yüzde 50'lik en iyimser zam senaryosunda bile, 42 bin 113 liralık maaşın yıl ortasına kalmadan açlık sınırının gerisine düşeceği uyarısı yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi