BU başlığı okuduğunuzda; Trans yağların ne ilgisi var
milli milletvekilleriyle diye soracaksınız. Her konuşmasında milli değerlere
vurgu yapan Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, çokuluslu şirketlerin ürünlerinde
halkın sağlığına zarar verecek trans yağlar, boyar madde koymasına nasıl izin
veriyor Halkın sağlığını korumak milli değerler içerisinde değil midir Trans
yağların zararları, vücudumuza iki şekilde girmektedir. Hayvansal yağlar
kaynağı ve bitkisel yağların hidrojenlendirilmesi esnasında karşımıza çıkarlar.
Yerli bir gıda firması ürünlerine, Trans yağ yoktur ibaresi koyduğunda; Tarım
Bakanlığı rekabet kurallarına aykırı diye ceza kesebilmektedir. Neymiş, Ben
trans yağa izin verdim. Sen nasıl ürünlerine trans yağ yoktur yazarsın diyor.
Rekabet kurallarına aykırı deyip, cezayı kesiyor. Devletin koruması gereken
halk ve milli şirketler değil mi Çok mu zor uluslararası bir doğal gıda üreten
bir markamız olması
Bu trans yağlar ne menem şeydir Hangi hastalıklara sebep
olmaktadır ve neden işlenmiş gıdanın içinde bulunmaktadır Trans yağ içeren
hidrojenize yağlar; gıda üretimi sırasında belli sıcaklık şartları altında
ürünün stabil kalması, kullanım kolaylığı sağlaması, raf ömrünün uzun olması ve
taşıma kolaylığı gibi sebepler nedeniyle kullanılmaktadır. Raf ömrü uzun olsun,
kolay taşınsın ve şirketler para kazansın diye halkın sağlığını hiçe
sayıyorlar. Beni koruması gereken bilim adamları neden bu konuda bir dizi
açıklama yapmıyor ve medya neden bunlara destek olmuyor Bu çokuluslu gıda
şirketlerinden reklâm aldıklarından olabilir mi
Sonunda devletin aklı başına gelmiş; gıda üretiminde son
yıllarda ürünlerin trans yağ içerikleri düşürülmüş veya trans yağ içermeyen
nebati yağların kullanımı konusuna özen gösterilmiştir. Ayrıca etiketleme
tebliğine göre %1 in altında trans yağ içeren bitkisel yağların kullanıldığı
ürünlerde tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla, Trans yağ içermez ifadesi
kullanılmaktadır. Fakat bu margarinlerde %1 in altına indirilmiştir. Margarinin
dışındaki işlenmiş gıdalarda böyle bir çalışma yoktur. Çokuluslu şirketlerin
gıda tebliğinin yazılmasında ne kadar etkisi vardır Gıda tebliği, konusunda
uzman kişilerin oluşturduğu bilim adamları heyetince mi yazılmıştır Bağımsız
hekimler buna ne kadar etkileri olmuştur Prof. Canan Karatay dan görüş alınmış
mıdır
Trans yağlar; koroner kalp hastalığına, diyabete
yakalanma riskini ve obezite riskini arttırabileceği, ovülasyonun (yumurtlama)
baskılanmasına, karaciğer fonksiyon
bozukluğuna, zar yapısını bozarak hücre
fonksiyon bozukluğuna, Alzheimer,
Parkinson vb. birçok hastalığa, annenin
beslenme tarzına (trans yağ asitleri tüketimine) bağlı olarak anne sütüne
geçebileceği, iyi kolesterol (HDL: high
density lipoprotein) seviyesini düşürebileceği, kötü kolesterol (LDL: low density lipoprotein) seviyesini
yükseltebileceği, kandaki Lp(a)
atherogenic lipoprotein oranını yükseltebileceği, kandaki yağ oranını yükseltebileceği, alınan
kalori aynı olmasına rağmen vücutta (özellikle karın bölgesi) yağ birikimi ve
kilo alımına sebep olabileceği bilinmekte ve uzmanların da bu görüşte
olduklarını zaman zaman basında yaptıkları açıklamalardan anlamaktayız.
Sağlığımızı önemsiyorsak, çocuklarımıza değer veriyorsak, aldığımız ürünlerin
içeriğine dikkat etmeliyiz. Birileri para kazanacak diye kendi sağlığımızı
tehlikeye atacak kadar düşüncesiz olamayız.