Üretim ve ihracat cephesinde yüksek faiz ve finansmana erişim engelleri nedeniyle tıkanan çarklar, sanayicinin nefesini keserken kulislerden beklenen rahatlama sinyali geldi. Nakit akışında sıkışan, banka kapılarından kredi limitleri yüzünden eli boş dönen reel sektör için Ankara koridorlarında hesaplar yeniden yapılıyor.
Fonlamada Yüzde 37 Formülü
Piyasanın likidite dengesini doğrudan belirleyen fonlama yapısında ilk değişim kapıda. Mevcut tabloda yüzde 37 seviyesinde bulunan politika faizi ile yüzde 40'ta seyreden gecelik fonlama faizleri arasındaki makasın kapatılacağı kaydedildi. Kaynaklar, gecelik faizlerin önümüzdeki haftalarda yüzde 37 seviyesine hizalanarak kademeli bir kalibrasyona gidileceğini aktardı.
TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 3. Enflasyon Raporu sunumunda dile getirdiği "Temel fonlama aracımız olan bir hafta vadeli repoya dönüş gündemimizde, bunu değerlendirebiliriz" açıklamasıyla birlikte bu adımın ilk sinyali verilmişti.
Kredi Muslukları Yeniden Açılıyor
Sanayici ve KOBİ'lerin nakit sıkışıklığına çare olması amacıyla kredi büyüme sınırlarında esnemeye gidileceği vurgulandı. TL ticari kredilerde KOBİ'ler için aylık yüzde 2 - 2,5 bandına çekilen ve aşılması halinde zorunlu karşılık getirilen katı uygulamanın yumuşatılacağı ifade edildi. Yatırım, ihracat ve tarım gibi alanlara tanınan muafiyetlerin piyasadaki tıkanıklığı çözmeye yetmediği bir dönemde, genel işletme kredilerine erişimin önünün açılması hedefleniyor.
Döviz kredilerindeki tırmanışı durdurmak için getirilen aylık yüzde 0,5'lik fren sınırının da esnetileceğine dikkat çekildi. İhracatçı ve sanayicinin işletme sermayesini karşılayabilmesi adına döviz kredisi kısıtlarında yumuşamaya gidileceği kaydedildi.
Döviz Kuruna Enflasyon Ayarı
Sıkılaşma sürecinde TL'nin reel değer kazanması ana çıpa olarak kullanılırken, sanayicinin dış pazarlardaki marj kaybı yeni bir kararı gündeme taşıdı. İhracatçıların "Kur enflasyonun altında kalıyor, dış pazarlarda rekabet gücümüzü kaybediyoruz" çağrısını masaya yatıran ekonomi yönetiminin, döviz kurunu enflasyon patikasına paralel, kontrollü bir yükseliş çizgisine oturtacağı ifade edildi. Bu hamleyle dezenflasyon süreci korunurken, dış pazarlardaki rekabet gücünün erimesinin önüne geçilmek isteniyor.
Ekonomi yönetiminin reel sektöre nefes aldıracak bu 3 kritik düzenlemeyi hayata geçireceği resmi takvim bekleniyor.




