Adliye koridorlarında günlerdir merakla beklenen dava sonuçlandı. Eski Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki'nin 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle "basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan yargılandığı dava Bakırköy 57. Asliye Ceza Mahkemesi'nde karara bağlandı. Adliyenin konferans salonunda görülen duruşmada tutuklu sanık Nasuh Mahruki hazır bulunurken, eşi, oğlu ile birlikte Sunay Akın ve Ayşe Kulin gibi tanınmış isimler de salonda izleyici olarak yer aldı.
Suçlamaları Kabul Etmedi
Duruşmada hakim karşısına çıkan Mahruki, Türkiye'nin ilk gönüllü arama kurtarma teşkilatını kurduğunu hatırlatarak savunma yaptı. Hayatı boyunca halkı kin ve düşmanlığa sürükleyecek herhangi bir eylemin içinde yer almadığını savunan Mahruki, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı ise sanığın "basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Hükmün Açıklanması Geri Bırakıldı
Dosyadaki iddialara göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, '@nasuhmahruki' adlı hesaptan yapılan paylaşımın toplumda infial oluşturacak nitelikte olduğu ve düşünce özgürlüğü sınırlarını aştığı vurgulanmıştı. Mahruki'nin ifadesinde ise paylaşımı kendisinin yaptığını ancak suç kastı bulunmadığını belirttiği aktarılmıştı.
Taraf avukatlarının savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Nasuh Mahruki'yi "basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti. Heyet, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek tutuklu sanığın tahliyesine hükmetti.





