Emekli aylıklarının asgari ücret düzeyine çıkarılması talebi Meclis gündemine taşındı. Teklifte, mevcut maaşlarla geçinmekte zorlanan emeklilere asgari gelir güvencesi sağlanması gerektiği belirtilirken, en düşük emekli aylığının net asgari ücret tutarına eşitlenmesi önerildi.

"EMEKLİ AYLIĞI İŞLEVİNİ YERİNE GETİREMİYOR"
Kanun teklifinin gerekçe bölümünde Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına ve anayasal haklara doğrudan atıfta bulunuldu. SGK tarafından bağlanan yaşlılık aylığının, çalışma gücünün azalması nedeniyle gelir kaybına uğrayan sigortalıların insanca geçimini sağlamak amacıyla verildiği hatırlatıldı.
Mevcut maaşların bu temel amacı karşılamaktan çok uzak kaldığı belirtilerek emeklilerin derin bir geçim sıkıntısı içinde olduğu ifade edildi.

TABAN MAAŞ İÇİN 23 BİN 552 TL KRİTERİ DEĞİŞİYOR
Hazırlanan yasa teklifinde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ek 19’uncu maddesinde köklü bir değişiklik yapılması öngörülüyor.

YENİ Parti Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan tarafından 16 Ekim’de TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, 19 Ekim itibarıyla değerlendirilmek üzere resmen Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.





