ABD de Başkanlık seçimini Obama nın kazanması ülkemiz medyasında heyecanla karşılandı. Kimisi ABD de yeni dönemden, kimileri dünyada yeni dönemden, kimileri ABD devriminden söz ediyor. Kimileri de Amerikan iç savaşının şimdi bittiğini, yani artık Amerika da siyah-beyaz ayrımı kalmadığından bahsediyor. Öyle ya bir siyahın Başkan seçildiği ülkede artık renk ayrımcılığının sona erdiğini düşünmek doğru olandır. Bu arada Obama nın derisinin rengine bakarak Obama nın bundan böyle dünya üzerinde tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin hakkını koruyacağını, yer yüzünde adaletin tesis edileceğini hayal etmeye başladılar. Dileriz tüm bu düşünceler gerçeğin ifadesi olsun, Bush un yerine Obama nın geçmesi ile Amerika Müslüman ülkelerde demokrasinin yerleştirilmesi çabasından vazgeçsin. Çünkü, hangi ülkeye demokrasinin getirileceğinden söz ediliyorsa o ülkede kan sel olup akıyor. Denebilir ki demokrasi ve özgürlük iddiaları ile girilen ülkeler bir savaş alanı haline geliyor. Hem de bu savaşlarda sadece siviller ölüyor, öldürülüyor. Afganistan ve Irak bunun iki örneğidir. Daha gerilere gidecek olursak Vietnam örneği aklımıza geliyor. Milyonlarca insanın özgürlük iddiaları ile hayatını kaybettiğini, ABD askerlerinin tasallutuna uğrayan Vietnamlı kadınların yüz binlerce babasız çocuk dünyaya getirdiğini hatırlıyoruz. Demek istediğim o ki, Obama sadece dünyaya demokrasiyi yaymaktan vazgeçse sanıyorum mazlumlara en büyük iyiliği yapmış olacaktır.
Peki Obama nın Amerikan dış politikasını Başkan seçilmiş olmasına rağmen tamamen değiştirecek gücü ve yetkisi var mıdır Bu sorunun cevabını önümüzdeki aylarda göreceğiz. Ancak, ABD nin başına kim Başkan olarak seçilirse seçilsin Türkiye olarak kendi plan ve proğramımızı kendimize göre yapmak durumundayız. Amerika nın kuyruğu olmaya devam ettiğimiz sürece Amerika da kim başkan olursa olsun bilinmelidir ki sadece kendi ülkesinin çıkarlarını düşünecek, kendi çıkarları uğruna sizi bir kenara itivereceklerdir.
Kanaatim o ki, Bush un yerine Obama nın seçilmiş olmasıyla Amerika nın dış politika önceliklerinde köklü değişiklikler olmayacaktır. Bir takım söylem farklılıkları olabilir ama önümüzdeki günlerde Amerika nın dünyanın çeşitli köşelerindeki üslerini söküp gideceğini, askerlerini geri çekeceğini beklemek sanıyorum zorlama bir beklenti olur. Dün olduğu gibi imkan buldukça Amerika dünyayı sömürmeye yarın da devam edecektir. Bu noktada Erbakan Hoca dan çeşitli kereler dinlediğim bir benzetmeyi aktarmak istiyorum.
Çeşitli konuşmalarında İslâm dünyasını uzun yıllar İngilizlerin işgal ederek sömürdüğünü, İkinci Dünya Savaşı nın ardından İngilizlerin yerini Amerikalıların aldığını hatırlatan Erbakan Hoca sömürü noktasında değişen bir şey olmadığına dikkat çekerek farklılığın uygulamada ortaya çıktığını söylerdi. Bu farklılık ise İngilizler İslâm Dünyasını sömürürken ülkeleri narkozlayarak bu işi götürdüğünü, buna karşılık Amerikalılarırn sömürdüğü ülkelerin iç organlarını sökerken narkoza ihtiyaç duymadıklarını söylerdi.
Yani her durumda da sömürü devam ediyor, sadece sömürünün metodunda farklılık ortaya çıkıyor. Bu bakımdan Bush un yerine Obama nın gelmesi bu sömürünün son bulacağı anlamına gelmez. Belki Bush un hırçınlığı ve acımasızlığının yerini narkozlamaya dönmüş bir anlayış söz konusu olabilir.
Bu bakımdan sömürülmeyi engellenemez bir gerçek olarak görmüyorsak Bush ya da Obama fazla bir değişiklik söz konusu olmaz. Yok eğer sömürüye hayır diyorsak o zaman dışımızdaki gelişmelerden çok kendimize yönelmemiz gerekir. Biz kendi insanımıza demokrasi ve özgürlükleri çok görüyorsak ABD nin başına seçilen bir kişiden bunları beklemek ahmaklıktan öte bir anlam ifade etmez.
Buna karşılık Obama nın ABD Başkanlığına seçilmesi hiç olmazsa Afrika da insanların açlıktan ölmelerini engelleyebilirse yer yüzünde çok önemli bir değişikliğin kapıları açılmış olur.
Tüm iyi ve güzel beklentilerin gerçekleşmesini dilerim. Ama korkum o ki, Türkiye de inanan insanların haklarının gasbedilmesi için muhafazakar partiler ve liderler kullanılmış ise Amerika da ve yer yüzünde ezilen insanların kullanılması için Obama seçilmiş olmasın. Çünkü düne kadar Irak ve Afganistan ın işgallerinde Bush a destek verenlerin bugün birden bire Obamacı kesilmelerinin de anlamı üzerinde durmak gerekiyor.