İlk yerleştirmede istediği lisans programına giremeyen adaylar, ek yerleştirme döneminde yeni tercih olanağı bulunup bulunmadığını öğrenmek istiyor. Sürecin başlayabilmesi için ÖSYM’nin takvimi açıklaması ve tercih edilecek programlara ilişkin bilgileri erişime sunması gerekiyor.

DGS ek tercih ekranı ne zaman açılacak?

2026 DGS ek tercih ekranının açılacağı tarih henüz belli değil. ÖSYM tarafından ek yerleştirme başvuru takvimi açıklanmadığından, adayların tercih işlemlerini hangi gün yapabileceği kesinleşmiş değil. Takvim duyurulduğunda başlangıç tarihi, son başvuru günü ve işlemlerin sona ereceği saat bildirilecek.

Merkezi tercih işlemleri 27 Ağustos’ta başlamış ve 3 Eylül 2026’da sona ermişti. Yerleştirme sonuçları 8 Eylül’de açıklandı. Ek yerleştirme için ayrı bir takvim hazırlanacağı için merkezi tercih dönemindeki tarihler ek tercih başvurusu için geçerli kabul edilmemeli.

Geçmiş yıllarda ek tercihlerin ekim ayında yapılmış olması, 2026 döneminde de bu ay içerisinde duyuru gelebileceği beklentisini oluşturuyor. Ancak resmî açıklama yapılmadan kesin bir başlangıç günü vermek doğru olmayacak.

Adaylar tercih işlemlerini nasıl yapacak?

ÖSYM’nin ek tercih başvurularını Aday İşlemleri Sistemi üzerinden alması bekleniyor. Takvim açıldığında adaylar T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle sisteme giriş yaparak tercih ekranına ulaşabilecek. Tercihlerin kaydedilmesi ve başvurunun tamamlanması için kılavuzda belirtilen adımların izlenmesi gerekecek.

Adayların başvuruyu son güne bırakmadan önce tercih etmek istedikleri programları incelemesi yararlı olacak. Bununla birlikte, kaç tercih yapılabileceği ve tercih listesinin hangi koşullarda değiştirilebileceği gibi ayrıntılar ancak 2026 ek tercih kılavuzuyla netleşecek.

İşlem tamamlandıktan sonra sistemde tercihlerin kaydedildiğinin kontrol edilmesi gerekiyor. Adayların yalnızca tercih listesini hazırlaması değil, işlemi belirtilen süre içinde onaylaması da önem taşıyor.

Hangi tablolar ve koşullar incelenmeli?

Ek tercih kılavuzu yayımlandığında adayların üniversite ve bölüm listesini, boş kontenjanları ve programların özel koşullarını birlikte incelemesi gerekiyor. DGS ile geçiş yapılabilecek lisans programları, adayların ön lisans mezuniyet alanlarıyla bağlantılı olduğu için her bölüm herkese açık olmayabilir.

Taban puanlar konusunda da geçmiş dönem bilgileriyle güncel tercih koşulları karıştırılmamalı. Önceki yerleştirmelerde oluşan puanlar fikir verebilir; ancak ek yerleştirmede hangi programların tercih edilebileceği ve koşulların neler olduğu yayımlanacak resmî tablolarla kontrol edilmeli.

Boş kontenjan listesi nereden öğrenilecek?

2026 DGS ek yerleştirme boş kontenjanları henüz açıklanmadı. Liste, ÖSYM’nin ek tercih kılavuzu ve tercih bilgileriyle birlikte yayımlandığında adaylar güncel kontenjanları inceleyebilecek. Üniversite, bölüm, kontenjan sayısı ve program koşulları bu aşamada netleşecek.

Adayların ek tercih dönemine ilişkin son gelişmeleri ÖSYM duyurularından takip etmesi gerekiyor. Resmî takvim açıklanana kadar başvuru tarihleri ve kontenjanlarla ilgili kesinleşmemiş bilgilerin doğrulanmış kabul edilmemesi önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi