Türkiye Futbol Federasyonunun Merkez Hakem Kurulunda yaptığı değişiklikle eski FIFA hakemi Barış Şimşek yeniden göreve getirildi. Anthony Taylor'ın MHK başkanlığına atanmasının ardından kurul üyeleri arasında yer alan Şimşek, daha önce Türkiye'de VAR Koordinatörlüğü ve Azerbaycan'da MHK Başkanlığı yapmıştı. Trabzon doğumlu eski hakemin yaşı, mesleği, eğitimi ve hakemlik kariyerine ilişkin ayrıntılar öne çıktı.
Türkiye Futbol Federasyonu, 20 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısında Merkez Hakem Kurulunun yönetim kadrosunu değiştirdi. Ferhat Gündoğdu'nun istifasının ardından MHK Başkanlığına İngiliz hakem Anthony Taylor getirilirken kurulun yeni üyelerinden biri de Barış Şimşek oldu. Süper Lig'de uzun yıllar görev yapan ve FIFA kokartı taşıyan Şimşek, 2019 yılında aktif hakemliği bırakarak federasyon bünyesinde idari görevler üstlenmişti. Azerbaycan futbolunda da hakem yönetiminden sorumlu olan eski hakem, yeni atamayla Türkiye'deki Merkez Hakem Kuruluna katıldı.
Barış Şimşek kimdir, kaç yaşında ve nereli?
Barış Şimşek, 9 Nisan 1976 tarihinde Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde doğdu. 21 Ekim 2026 itibarıyla 50 yaşında olan Şimşek, eski FIFA kokartlı futbol hakemidir.
Hakemlik kariyerine 1999 yılında başlayan Şimşek, Türkiye'nin profesyonel liglerinde görev aldı. Süper Lig karşılaşmalarında orta hakemlik yaptıktan sonra video yardımcı hakem sisteminde de çalıştı. 2019 yılında sahadaki görevini bırakan Şimşek, hakem yönetimi ve organizasyonunda farklı sorumluluklar üstlendi.
Barış Şimşek MHK üyesi mi, yeni görevi ne?
Barış Şimşek, Türkiye Futbol Federasyonunun 20 Ekim 2026 tarihinde aldığı kararla Merkez Hakem Kurulu üyeliğine getirildi. Atama, Ferhat Gündoğdu'nun istifasının ardından MHK yönetiminde gerçekleştirilen değişiklik kapsamında yapıldı.
TFF'nin yeni yapılanmasında MHK Başkanlığına Anthony Taylor atanırken Alan Snoddy, Igor Radojicic ve Barış Şimşek kurul üyeleri olarak görevlendirildi. Şimşek, böylece daha önce Türkiye'de VAR yönetiminde edindiği deneyimin ardından yeniden federasyonun hakem yönetiminde görev almaya başladı.
Barış Şimşek'in mesleği ne, hangi üniversiteden mezun?
Barış Şimşek'in hakemlik dışındaki mesleği inşaat mühendisliğidir. Trabzon Anadolu Lisesinden mezun olan Şimşek, yükseköğrenimini Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde tamamladı.
Aynı üniversitede işletme alanında yüksek lisans yaptı. İnşaat mühendisliği alanında ikinci bir yüksek lisans programına da başlayan Şimşek, 2007 yılında Türkiye Futbol Federasyonuna verdiği röportajda hakemlik programının yoğunluğu nedeniyle bu eğitimine ara verdiğini anlatmıştı.
Şimşek, mühendislik çalışmalarını kendi proje ofisi üzerinden yürüttüğünü de açıklamıştı.
Barış Şimşek hakemliğe ne zaman başladı?
Barış Şimşek, hakemlik kariyerine Şubat 1999'da aday hakem kursuna katılarak başladı. Futbolla ilişkisi ise hakemlikten önce kalecilik dönemine uzanıyor.
Trabzon İdmanocağı kulübünde 12 yıl kalecilik yapan Şimşek, eğitim hayatı nedeniyle profesyonel futbolculuğa yönelmedi. Daha sonra hakemlik kursuna katılarak futbolun yönetim tarafında görev almaya başladı.
Alt liglerdeki karşılaşmaların ardından üst klasmanlara yükselen Şimşek, 2006 yılında Süper Lig'deki ilk maçını yönetti.
Barış Şimşek Süper Lig'de hangi maçları yönetti?
Barış Şimşek'in Süper Lig'deki ilk orta hakemlik deneyimi 23 Nisan 2006 tarihinde oynanan Beşiktaş-Sivasspor karşılaşması oldu. Bu maçın ardından Türkiye'nin en üst düzey futbol liginde görev almaya devam etti.
Şimşek, profesyonel hakemlik kariyerinde Süper Lig'in yanı sıra Türkiye Kupası ve diğer ulusal organizasyonlarda görev yaptı. 2013-2015 yılları arasında FIFA kokartı taşıyarak uluslararası hakem statüsünde bulundu.
Aktif hakemlik kariyerini 2019 yılında tamamladı.
Barış Şimşek neden hakemliği bıraktı?
Barış Şimşek, Şubat 2019'da Süper Lig hakemliğini bırakarak Türkiye Futbol Federasyonunda idari görevlere geçti. TFF, 9 Şubat 2019 tarihinde yaptığı açıklamayla Şimşek'in VAR Koordinatörlüğü ve Hakem İşleri Müdürlüğüne getirildiğini duyurdu.
Eski hakem, yeni görevlerine 11 Şubat 2019 Pazartesi günü başladı. Böylece sahada maç yönetmek yerine hakem organizasyonu, VAR sistemi ve federasyonun hakem işleri alanında çalışmaya başladı.
Barış Şimşek VAR Koordinatörü olarak ne yaptı?
Barış Şimşek, 2018-2019 sezonunda VAR hakemi olarak görev yaptıktan sonra Şubat 2019'da Merkez Hakem Kurulu VAR Koordinatörlüğüne atandı. Aynı dönemde Hakem İşleri Müdürlüğü sorumluluğunu da üstlendi.
2018-2019 sezonunun ilk sekiz haftasında 12 karşılaşmada VAR hakemi olarak görev alan Şimşek, bu alanda sezonun ilk bölümünde en fazla atama yapılan isim oldu.
VAR Koordinatörlüğüne geçmesiyle birlikte video yardımcı hakem organizasyonunun yönetiminde görev aldı.
Barış Şimşek Azerbaycan'da MHK Başkanı oldu mu?
Barış Şimşek, Temmuz 2022'de Azerbaycan Futbol Federasyonunun Merkez Hakem Kurulu Başkanlığına getirildi. Bu göreviyle Azerbaycan'daki hakem organizasyonunun yönetiminde sorumluluk üstlendi.
Türkiye'de daha önce VAR Koordinatörlüğü yapan Şimşek, Azerbaycan'da doğrudan hakem kurulunun başkanlığını yürüttü. 20 Ekim 2026 tarihli TFF kararıyla ise Türkiye'deki MHK yönetimine kurul üyesi olarak katıldı.
Barış Şimşek'in babası kim, futbol geçmişi var mı?
Barış Şimşek'in babası Hamit Şimşek'tir. Eski hakem, Türkiye Futbol Federasyonunun 2007 yılında yayımladığı röportajında babasının Trabzonspor'da yöneticilik yaptığını açıklamıştı.
Şimşek, ailesinin futbolculuk ve hakemlik dönemlerinde kendisini desteklediğini belirtti. Gençlik yıllarında Trabzon İdmanocağı'nda kalecilik yapan eski hakem, futbolu bıraktıktan sonra hakemlik kariyerine yöneldi.
Barış Şimşek'in yeni MHK yönetiminde birlikte çalışacağı isimler
Türkiye Futbol Federasyonunun 20 Ekim 2026 tarihinde açıkladığı yeni Merkez Hakem Kurulu yapılanmasında başkanlık görevine Anthony Taylor getirildi. Taylor, daha önce TFF bünyesinde Elit Hakem Direktörü olarak görev yapıyordu.
Kurul üyeliklerine ise Alan Snoddy, Igor Radojicic ve Barış Şimşek atandı. Snoddy'nin kadın hakemlerden sorumlu eğitimci olarak görev yaptığı belirtildi.
Yeni görevlendirmelerle birlikte Şimşek, Türkiye'deki hakem yönetimine yeniden dahil oldu.





