Üniversiteler için genel tatil bulunmuyor

6 Ekim 2026 Salı günü İstanbul'daki üniversitelerin tamamını kapsayan genel bir tatil uygulaması bulunmuyor. İstanbul'un Kurtuluşu kent açısından önemli bir tarih olmasına rağmen 6 Ekim, Türkiye'deki resmî tatiller arasında yer almıyor.

Bu nedenle İstanbul'daki devlet ve vakıf üniversitelerinde derslerin akademik takvim ve haftalık ders programlarına göre sürmesi bekleniyor. Üniversitelerin kendi yönetimleri tarafından ayrıca bir karar alınması halinde ise ilgili üniversitenin öğrencileri için farklı bir uygulama yapılabilir.

Öğrencilerin bu nedenle kendi üniversitelerinin rektörlük, fakülte veya öğrenci işleri duyurularını takip etmesi gerekiyor.

Salı günü dersler devam edecek

6 Ekim'in resmî tatil olmaması nedeniyle üniversitelerde Salı günü planlanmış derslerin yapılmasına engel oluşturan genel bir karar bulunmuyor. Akademik takviminde 6 Ekim için özel bir ara bulunmayan üniversitelerde normal ders programı uygulanacak.

İstanbul'daki üniversitelerin akademik takvimleri birbirinden farklı olduğu için tek tek üniversiteler kendi programlarını belirleyebiliyor. Ancak kent genelini kapsayan “6 Ekim'de bütün üniversiteler tatil” şeklinde bir uygulama bulunmuyor.

Dolayısıyla öğrencilerin yalnızca İstanbul'un Kurtuluşu olması nedeniyle derslerin yapılmayacağını düşünmemesi gerekiyor.

Yoklama alınacak mı?

Üniversite öğrencilerinin en fazla araştırdığı konulardan biri de 6 Ekim Salı günü yoklama alınıp alınmayacağı oldu. Üniversitelerin tatil olmadığı bir günde dersler normal şekilde yapılıyorsa devam ve yoklama uygulamaları da ilgili üniversitenin yönetmeliği ile öğretim elemanının ders uygulamasına göre devam edebilir.

Bu nedenle 6 Ekim için İstanbul genelindeki bütün üniversiteleri kapsayan “yoklama alınmayacak” şeklinde bir karar bulunmuyor. Dersi bulunan öğrenciler açısından 6 Ekim normal akademik gün olarak değerlendirilecek.

Üniversitelerde devam zorunluluğu ve yoklama uygulaması kurumdan kuruma, hatta bazı durumlarda fakülte ve ders bazında değişebildiği için öğrencilerin kendi ders programlarını dikkate alması gerekiyor.

İstanbul'un Kurtuluşu resmi tatil değil

6 Ekim'in tatil olup olmadığı konusunda yaşanan kafa karışıklığının temelinde İstanbul'un Kurtuluşu'nun bu tarihte kutlanması bulunuyor. Türk ordusunun 6 Ekim 1923'te İstanbul'a girmesiyle işgal dönemi sona erdi. Bu nedenle 6 Ekim her yıl İstanbul'un Kurtuluşu olarak anılıyor.

2026 yılında İstanbul'un Kurtuluşu'nun 103. yıl dönümü kutlanacak. Kent genelinde çeşitli tören ve etkinliklerin yapılması beklenirken 6 Ekim'in resmî tatil statüsü bulunmuyor.

Bu durum yalnızca üniversiteler açısından değil ilk, orta ve lise düzeyindeki okullar açısından da geçerli. Millî Eğitim Bakanlığının 2026-2027 çalışma takviminde 6 Ekim için eğitim öğretime ara verilmesine ilişkin genel bir tatil bulunmuyor.

İlkokul, ortaokul ve liselerde de ders var

6 Ekim Salı günü İstanbul'daki ilkokul, ortaokul ve liselerde de normal eğitim programı uygulanacak. MEB'in 2026-2027 eğitim öğretim yılı takviminde 6 Ekim için tam gün veya yarım gün tatil uygulaması yer almıyor.

2026-2027 eğitim öğretim yılının birinci dönemi 14 Eylül 2026'da başladı. Birinci dönem 22 Ocak 2027'de tamamlanacak. İlk ara tatil ise 16-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Dolayısıyla 6 Ekim, MEB takviminde eğitim öğretime devam edilen tarihler arasında bulunuyor.

6 Ekim yarım gün mü?

6 Ekim 2026 Salı günü yarım gün resmî tatil de değil. İstanbul'un Kurtuluşu dolayısıyla kent genelinde gerçekleştirilecek etkinlikler, günün yarım gün tatil olması anlamına gelmiyor.

Üniversitelerde de akademik takvim veya üniversite yönetimi tarafından ayrıca bir karar açıklanmadığı sürece sabah ve öğleden sonraki derslerin normal program doğrultusunda yapılması bekleniyor.

Öğrencilerin kendi üniversitelerinden gelecek özel bir duyuru bulunup bulunmadığını kontrol etmesi bu noktada önem taşıyor. Bir üniversitenin kendi akademik programıyla ilgili alacağı karar yalnızca o kurumun öğrencilerini kapsayabilir.

6 Ekim'de üniversiteye gidilecek mi?

Mevcut durumda 6 Ekim 2026 Salı günü için İstanbul'daki üniversiteleri kapsayan genel bir tatil kararı olmadığı için programında dersi bulunan öğrencilerin üniversitelerine gitmesi gerekiyor. Derslerin işlenmesi ve yoklama alınması normal akademik işleyiş içerisinde devam edebilir.

Özetle 6 Ekim'in İstanbul'un Kurtuluşu olması üniversiteleri otomatik olarak tatil etmiyor. Üniversite yönetiminden ayrıca bir tatil veya ders iptali duyurusu gelmediği sürece Salı günü ders programı ve devam kuralları geçerli olacak.

Muhabir: Haber Servisi