Deprem listelerinin incelenmesinde en son kaydın saati kadar büyüklük ve konum bilgisi de önem taşıyor. Aynı bölgede birden fazla sarsıntı meydana geldiğinde bunların artçı deprem olup olmadığını söyleyebilmek için olayların birbiriyle ilişkisine dair bilgi bulunması gerekiyor. Yalnızca yakın saatlerde kaydedilmiş olmaları, depremlerin kesin olarak artçı olduğu anlamına gelmiyor.

En son deprem saat kaçta kaydedildi?

Paylaşılan AFAD listesinde 24 Ekim için öne çıkan en geç kayıt, Bitlis’in Tatvan ilçesinde saat 01.55’te meydana gelen 1,6 büyüklüğündeki deprem oldu. Aynı listede Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde saat 01.53’te 1,1 büyüklüğünde sarsıntı yer aldı. Bu kayıtlar, listede belirtilen saatler itibarıyla farklı bölgelerde meydana gelen olayları gösteriyor.

Kandilli’nin paylaşılan kayıtlarında ise Beypazarı’nın Sekli bölgesinde saat 02.11’de 1,8 büyüklüğünde sarsıntı bulunuyor. İki kurumun listelerinde farklı olaylar ve güncellenme saatleri bulunabildiği için “en son deprem” bilgisi kontrol edilen kaynağa ve kontrol zamanına göre değişebilir.

24 Ekim’de en büyük deprem hangisi oldu?

Verilen AFAD kayıtları arasında Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde saat 01.16’da meydana gelen 3,1 büyüklüğündeki deprem en yüksek ölçüm olarak öne çıkıyor. Sarsıntının derinliği 7,02 kilometre olarak bildirildi. Aynı listede yer alan diğer kayıtların büyük bölümü 1 ile 2 büyüklüğü aralığında bulunuyor.

Büyüklük değeri, sarsıntının enerjisine ilişkin ölçümü ifade ediyor. Depremin insanlar tarafından hissedilip hissedilmediği ise yalnızca bu rakamla belirlenemiyor. Merkez üssüne uzaklık, derinlik ve yerel zemin koşulları da etkili olabiliyor. Bu nedenle bir deprem kaydının varlığı, her çevre yerleşimde hissedildiği anlamına gelmiyor.

Artçı deprem olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Artçı deprem tanımı, genellikle daha büyük bir ana depremin ardından aynı bölgedeki fay sistemiyle bağlantılı olarak meydana gelen sarsıntılar için kullanılıyor. Birbirine yakın zamanlarda oluşan iki deprem, aralarında bilimsel bir ilişki ortaya konulmadan doğrudan artçı olarak nitelendirilemez.

Sumbas, Tatvan, Hisarcık ve Pütürge gibi farklı bölgelerde kaydedilen sarsıntıların her biri kendi konum ve zaman bilgisiyle değerlendirilmelidir. Bir bölgede önceki saatlerde de deprem kaydedilmiş olması, yeni sarsıntının otomatik olarak artçı sayılması için tek başına yeterli değildir.

Güncel büyüklük ve konum bilgisi nasıl doğrulanır?

AFAD’ın son depremler ekranı ile Kandilli Rasathanesi’nin listesi, sarsıntıların konumunu, saatini, büyüklüğünü ve derinliğini takip etmek için kullanılabilir. Veriler yeniden analiz edilebildiğinden ilk yayımlanan değerlerde güncelleme yapılabilir. Deprem haberleri hazırlanırken kaydın hangi kuruma ait olduğu ve hangi saatte güncellendiği kontrol edilmeli. Seçilen zaman aralığının 23 Ekim mi yoksa 24 Ekim mi olduğu da açık biçimde ayrılmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi