Türkiye ve Kanada arasında uzun yıllardır süren diplomatik durgunluk Beştepe'deki zirveyle sona erdi. Görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen iki lider, ekonomik, askeri ve enerji alanlarında yepyeni bir dönemin başladığını duyurdu.

Serbest Ticaret Anlaşması Yolda

Masadaki en çarpıcı başlık ekonomideki büyüme hedefiydi. Hali hazırda 3 milyar dolar bandında seyreden ikili ticaret hacminin önce 5 milyar, ardından 10 milyar dolara çıkarılması planlanıyor. Bu hedefe ulaşmak için Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin gelecek ay Ankara'da başlayacağı açıklandı.

Tr 5Kiq Cover

Savunma ve Enerjide Üç Kritik İmza

Ziyarette sadece ticari bağlar değil, stratejik altyapı adımları da resmiyete döküldü. Savunma sanayisi, hava ulaştırması ve enerji alanlarında üç ayrı anlaşma imzalandı. Kanada öncülüğünde kurulan Savunma, Güvenlik ve Dayanıklılık Bankasının Türk savunma şirketlerine fon sağlaması beklenirken; nükleer enerji ve LNG yatırımlarında da ortak projelere odaklanılacak.

Uçuşlar İkiye Katlanıyor

Atılan imzalarla Türk Eximbank ve Kanada İhracatı Geliştirme Kurumu güçlerini birleştirerek Afrika ve Latin Amerika gibi üçüncü ülkelerde ortak yatırımların önünü açacak. Güncellenen ulaşım anlaşmasıyla da iki ülke arasındaki haftalık uçuş sayısı 12'den 21'e yükseltilerek karşılıklı turizm ve ticaret trafiği hızlandırılacak.

Kaynak: Haber Merkezi