Otomotiv dünyasında kartlar yeniden dağıtılıyor; Japon devi gözünü zenginlerin garajındaki İngiliz ve Alman krallığına dikti. On yıllardır sadece Japon İmparatorluk ailesinin, başbakanların ve en tepe iş insanlarının bindiği, ülke sınırları dışına neredeyse hiç çıkarılmayan o gizemli marka küresel vitrine çıkıyor. Toyota, lüks ligindeki temsilcisi Lexus'u bir basamak alta alarak en tepeye Century markasını oturtma kararı aldı. Bu hamleyle birlikte dünya çapında ultra zenginlerin tercih ettiği Rolls-Royce, Bentley ve Maybach gibi devlerin karşısına ilk kez doğrudan bir Japon kalesi dikiliyor.

Toyotadan Ultra Luks Hamle Rolls Royce Ve Bentleye Rakip Geliyor 1Rqs Cover

1967'DEN BU YANA SÜREN İMPARATORLUK GELENEĞİ YURT DIŞINA AÇILIYOR

İlk kez 1967 yılında yollara çıkan Century, yarım asrı aşkın süredir Japonya'da makam şoförlü lüks limuzin anlayışının mutlak simgesi olarak kabul ediliyordu. El işçiliğiyle sınırlı sayıda üretilen ve sadece iç pazara sunulan efsane için en kritik kırılma 2023 yılında yaşandı. Toyota, geleneksel sedanın yanına modern bir SUV gövde tipi ekleyerek Century'yi bağımsız bir ultra lüks markaya dönüştürmenin ilk işaretini verdi.

Markanın dünyaya açılacağı dedikoduları son dönemde bizzat tepe yönetim üzerinden somutlaştı. Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda'nın, henüz resmi olarak bayilere verilmediği ABD yollarında Century SUV direksiyonunda görüntülenmesi dikkat çekti. Detroit'te konuşan Toyota Teknoloji Başkanı Hiroki Nakajima ise Century'yi resmen "küresel bir model" olarak nitelendirerek otomotiv sektöründen geri bildirim toplamaya başladıklarını ifade etti.

Marka şimdiden Asya, Orta Doğu ve Çin pazarlarında V6 motorlu SUV versiyonuyla satışa sunulurken, geleneksel V8 motorlu sedan Japonya'daki ağırlığını koruyor.

LEXUS'UN DA ÜSTÜNDE KONUMLANACAK: YENİ MODELLER YOLDA

Hazırlanan yol haritasına göre Toyota Grubu'nun en zirve noktasına Century yerleşecek. Lexus ise genel lüks otomobil pazarındaki geniş kitlelere hitap etmeyi sürdürecek; böylece iki markanın müşteri kitlesi birbirinden tamamen ayrılacak.

Century ailesinin mevcut sedan ve SUV ile sınırlı kalmayacağı, şirketin geçtiğimiz yıl sergilediği yüksek yapılı coupe konseptiyle ürün gamını genişleteceği kaydedildi. Klasik hatları modern ve gösterişli çizgilerle harmanlayan bu konsept, markanın tasarım dilinde yeni bir sayfa açıyor.

TAMAMEN ELEKTRİKLİ OLMAYACAK: V12 İDDİASI KULİSLERDE

Otomotiv endüstrisi hızla bataryalı sistemlere kayarken Toyota, gelecekteki Century modellerinin tamamının yüzde 100 elektrikli olmayacağını ilan etti. Japon zanaatkarlığı ve sade şıklığı harmanlayacak marka için farklı hibrit ve benzinli güç üniteleri masada tutuluyor. Hatta geçmişte Century modellerine güç veren heybetli V12 motorun yeniden ürün gamına dönebileceği kulislerde yüksek sesle dile getiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ