Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te düzenlenen ve 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırılara ilişkin davanın uzun süredir firari sanıkları arasında bulunan Ömer el-Hatip yakalandı. Yargı kayıtlarında Omar Alkhatıp adıyla da bulunan Suriye uyruklu el-Hatip'in deniz yoluyla Avrupa'ya kaçmaya hazırlandığı sırada Millî İstihbarat Teşkilatının operasyonuyla ele geçirildiği bildirildi. Yıllardır hakkındaki yakalama kararı devam eden el-Hatip'in dosyası, Haziran 2026'da sonuçlanan son yargılamada diğer sanıklardan ayrılmıştı.

Ömer el-Hatip Reyhanlı davasının firari sanıkları arasındaydı

Ömer el-Hatip, 11 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı'da gerçekleştirilen iki ayrı bombalı saldırıya ilişkin davada adı geçen Suriye uyruklu sanıklardan biri.

Yargı dosyalarında Omar Alkhatıp şeklinde de kaydedilen el-Hatip, uzun süre yakalanamadığı için hakkındaki yargılama diğer sanıklardan ayrı yürütüldü. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 5 Haziran 2026 tarihli duruşmasında da firari Omar Alkhatıp ile Mihraç Ural'ın dosyalarının ayrılmasına karar verilmişti.

El-Hatip'in yakalanmasıyla birlikte Reyhanlı saldırısına ilişkin dosyada uzun süredir aranan sanıklardan biri daha ele geçirilmiş oldu.

Ömer el-Hatip Suriye uyruklu

Ömer el-Hatip'in Suriye uyruklu olduğu biliniyor. Buna karşılık Suriye'nin hangi şehrinde doğduğu veya ailesinin hangi bölgeden olduğu konusunda kamuoyuna açıklanmış doğrulanmış ayrıntılı bir bilgi bulunmuyor.

Bu nedenle el-Hatip'in memleketine ilişkin Suriye dışında belirli bir kent veya bölge adı vermek mümkün değil.

Aynı durum yaşı için de geçerli. Kamuoyuna yansıyan güncel dava kayıtlarında el-Hatip'in kesin doğum tarihi veya doğum yılına ilişkin açık bir bilgi bulunmadığından kaç yaşında olduğu konusunda doğrulanmış bir rakam verilemiyor.

Deniz yoluyla Avrupa'ya geçmeye hazırlanırken yakalandı

Ömer el-Hatip'in yıllardır devam eden firari durumu Millî İstihbarat Teşkilatının operasyonuyla sona erdi. Yürütülen istihbari çalışmalar kapsamında el-Hatip'in bulunduğu yer ve kaçış hazırlığı takip edildi.

El-Hatip'in deniz yoluyla Avrupa'ya geçmeye hazırlandığı sırada yakalandığı bildirildi. Operasyonun gerçekleştirildiği ülke, bölge ve kaçış için kullanılacağı belirtilen deniz güzergâhına ilişkin ayrıntılar ise kamuoyuyla paylaşılmadı.

Operasyonun ardından el-Hatip hakkındaki adli sürecin, yıllardır devam eden Reyhanlı saldırısı dosyası kapsamında yürütülmesi bekleniyor.

Reyhanlı saldırısındaki rolüne ilişkin suçlamalar dosyada yer aldı

Ömer el-Hatip'in adı Reyhanlı saldırısının hazırlık ve organizasyon sürecine ilişkin soruşturma ve dava dosyalarında yer aldı. El-Hatip'in saldırının planlanması ve organize edilmesi sürecinde rol aldığı ileri sürüldü.

Reyhanlı saldırısına ilişkin yargılamalarda sanıklar hakkında devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kasten öldürmek, öldürmeye teşebbüs etmek, terör faaliyeti kapsamında patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek, yaralama ve mala zarar verme gibi çok sayıda suçlama yöneltildi.

Ancak el-Hatip'in uzun süre firari olması nedeniyle hakkındaki yargılama tamamlanmadı. Bu nedenle diğer sanıklar hakkında verilen mahkûmiyet kararlarının el-Hatip açısından da verilmiş kesinleşmiş bir hüküm gibi değerlendirilmemesi gerekiyor.

Reyhanlı'da iki bomba yüklü araç patlatıldı

Türkiye'nin yakın tarihindeki en ağır saldırılardan biri 11 Mayıs 2013'te Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleştirildi. Belediye binası yakınında ve PTT binası önünde bomba yüklü iki araç art arda patlatıldı.

Saldırıda 53 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Patlamaların etkisiyle ilçede büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Dava kayıtlarına göre 912 konut, 891 iş yeri ve 148 araç saldırıdan zarar gördü.

Saldırının ardından başlatılan soruşturma çok sayıda şüpheliye ulaştı ve güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen dava Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Ana davanın ilk kararı 2018'de verildi

Reyhanlı saldırısına ilişkin ana davanın ilk önemli kararlarından biri 23 Şubat 2018'de açıklandı. Yargılanan sanıklardan 9'u ağırlaştırılmış müebbet, 13'ü ise çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı.

Saldırının planlayıcısı ve faili olmakla suçlanan Nasır Eskiocak hakkında da ağırlaştırılmış müebbet cezaları verildi.

Bununla birlikte bazı sanıkların o tarihte firari olması nedeniyle Reyhanlı dosyasındaki yargılama tek kararla tamamlanmadı. Daha sonraki yıllarda yakalanan veya Türkiye'ye getirilen sanıklar hakkında ayrı yargılamalar gerçekleştirildi.

Yusuf Nazik 53 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı

Dosyanın dikkat çeken isimlerinden biri Yusuf Nazik oldu. Nazik, 2018 yılında gerçekleştirilen operasyonla Suriye'den Türkiye'ye getirildi ve hakkındaki yargılama devam etti.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 yılında Nazik'i devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçundan bir kez, 5'i çocuk 52 kişinin öldürülmesinden ise 52 kez olmak üzere toplam 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Nazik'e öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurma, yaralama, mala zarar verme, kamu malına zarar verme ve silahlı terör örgütüne üyelik suçlarından da ayrıca binlerce yıl hapis cezası verildi.

2026 yılında üç sanık hakkında yeni karar çıktı

Reyhanlı saldırısı davasında son önemli kararlardan biri 5 Haziran 2026 tarihinde açıklandı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Memet Gezer, Temir Dükancı ve Cengiz Sertel hakkındaki yargılamayı tamamladı.

Mahkeme üç sanığı devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçundan birer kez, 5'i çocuk 52 kişinin öldürülmesinden 52'şer kez olmak üzere toplam 53'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Üç sanığa ayrıca 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurma, yaralama, mala ve kamu malına zarar verme suçlarından toplam 3 bin 921'er yıl hapis cezası verildi.

Aynı duruşmada Mohammad Dib Korali'nin dosyası savunma için süre talep edilmesi nedeniyle ayrıldı. O tarihte firari durumda bulunan Omar Alkhatıp ile Mihraç Ural'ın dosyalarının da ayrılmasına karar verildi.

Ömer el-Hatip'in yakalanmasıyla dosyada yeni süreç başlayacak

Ömer el-Hatip'in yakalanması, 2013'ten bu yana devam eden Reyhanlı saldırısı dosyasındaki önemli gelişmelerden biri oldu. El-Hatip yıllardır firari olması nedeniyle hakkındaki suçlamalar yönünden diğer bazı sanıklarla birlikte sonuçlanan yargılamalarda hüküm almamıştı.

Yakalama işleminin ardından el-Hatip hakkındaki mevcut yargı dosyasının nasıl ilerleyeceği ve hangi adli işlemlerin uygulanacağı yetkili makamların açıklamalarıyla netleşecek.

Reyhanlı saldırısına ilişkin dosyada ise yıllar içerisinde Yusuf Nazik, Memet Gezer, Cengiz Sertel ve Temir Dükancı dahil farklı tarihlerde yakalanan sanıklar hakkında yargı süreçleri yürütüldü. Ömer el-Hatip'in ele geçirilmesiyle birlikte uzun süredir firari durumda bulunan isimlerden biri daha adli sürecin kapsamına girmiş oldu.

Muhabir: Haber Servisi