Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurt genelini ilgilendiren son hava tahmin raporunu yayımladı. Açıklamaya göre Türkiye, önümüzdeki günlerde parçalı ve çok bulutlu bir havanın etkisine girerken birçok bölgede sağanak ve gök gürültülü yağış bekleniyor.
Raporda özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi için dikkat çeken bir detay yer aldı. Buna göre megakent dahil olmak üzere bölge genelinde önümüzdeki günlerde aralıklarla sağanak yağışların etkili olması öngörülüyor.
Yurdun büyük bölümünde yağış var
Tahminlere göre yağışlı sistem; Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da etkili olacak. Sakarya, Bilecik ve Antalya çevrelerinde de yağmur bekleniyor. Yağışların çoğunlukla sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde görüleceği, yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve karın etkili olacağı bildirildi.
Özellikle Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda; Bitlis, Şırnak ve Hakkâri çevrelerinde yağışların yerel olarak kuvvetlenmesi bekleniyor. Bu bölgelerde ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama riskine karşı uyarı yapıldı.
14 il için sarı kodlu uyarı
Meteoroloji, Adana, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Mersin, Mardin, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Batman, Şırnak ve Osmaniye için “sarı kodlu” uyarı yayımladı. Yetkililer, bu illerde beklenen hava olaylarının günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek vatandaşların tedbirli olmasını istedi.
Rüzgâr ve çığ riski de var
Öte yandan Ege kıyılarında rüzgârın kuzey ve kuzeydoğu yönlerden zaman zaman 40-60 kilometre hıza ulaşacağı tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun yüksek ve eğimli bölgelerinde ise çığ tehlikesine karşı uyarı yapıldı.
Hava sıcaklıklarının kuzey ve iç kesimlerde düşerek mevsim normallerinin altına ineceği, diğer bölgelerde ise normaller civarında seyredeceği belirtiliyor.
Uzmanlar, özellikle yağış anlarında yaşanabilecek ani hava değişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.





