İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen dev yolsuzluk soruşturmasında aylardır firari olan kilit isim komşu ülkede kıskıvrak yakalandı. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve toplam 180 milyar liralık haksız kazanç iddiasının yer aldığı dosyada Ekrem İmamoğlu'nun "para kasası" olduğu öne sürülen iş insanı Murat Gülibrahimoğlu'nun Yunanistan'da gözaltına alındığı bildirildi.

ADALET BAKANLIĞI DEVREDE: 40 GÜNLÜK GEÇİCİ TUTUKLAMA TALEBİ

Gazeteci Burak Doğan'ın haberine göre, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararı doğrultusunda bürokrasi kanadı hızla devreye girdi.

Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarına resmi yazı göndererek iade sürecini resmen iletti. Gülibrahimoğlu hakkında "Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma" ve "Malvarlığı Değerlerinin Gayrimeşru Kaynağını Gizlemek" suçlarından yakalama emri bulunduğu hatırlatılan resmi yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Gülibrahimoğlu’nun Yunanistan'da bulunduğuna dair malumat bakanlığımıza intikal etmiştir. Bu kapsamda, adı geçenin ülkemize iadesini teminen ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 16/4’üncü maddesi uyarınca 40 gün süreyle geçici olarak tutuklanmasının talep edilmesini ve iade evrakının tercüme edilmesini müteakiben en kısa sürede diplomatik kanaldan ve Interpol aracılığı ile iletileceğinin Yunanistan yetkili makamlarına bildirilmesini arz ederim."

İTİRAFÇI İFADELERİ ÇARKI DEŞİFRE ETTİ: ÖZEL JETLE PARA SEVKİYATI

Soruşturma dosyasında yer alan itirafçı beyanları, şüphelinin yurt dışı para trafiğini ve finansal ağını tüm ayrıntılarıyla gözler önüne serdi. İtirafçı eski İBB İştirakler Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız, Gülibrahimoğlu’nun İstanbul’daki hafriyat döküm işlerinin yüzde 70’ini kontrol ettiğini, yıllık yaklaşık 200 milyon dolar gelir sağladığını ve bu paraların büyük kısmının Londra’ya aktarıldığını iddia etti.

Dosyadaki diğer itirafçı iş insanı Sarp Yalçınkaya ise Gülibrahimoğlu’nun özel jetle düzenli olarak yurt dışına çıktığını belirterek çarpıcı ayrıntılar verdi. Yalçınkaya ifadesinde, "Murat’a özel jetle kimlerle, neden yurt dışına çıktığını sorduğumda bana 'Jetle yurt dışına para götürdüklerini, bu uçuşların genellikle kısa süreli ve kapalı uçuşlar olduğunu' söylerdi. Yurt dışına götürülen paraların hafriyat, reklam ve inşaat işlerinden gelen paralar olduğunu anlıyorum" ifadelerini kullandı.

İBB yönetimine ve bağlı iştiraklerine yönelik yürütülen tahkikatta, Cebeci Hafriyat Sahası’na kaçak döküm yaptırılarak yalnızca bu alandan 120 milyar lira olmak üzere toplam 180 milyar liralık haksız kazanç sağlandığı iddia edilmişti.

Muhabir: Cihat Yunus İzmirli