Enflasyonun artmaya devam ettiği şu günlerde yüksek enflasyondan en çok yarayı alan gıda ürünlerinin fiyatı da günden güne artmaya devam ediyor. Özellikle de et ve et ürünlerine gelen zam, vatandaşın bu gruba ulaşımını etkiliyor. Kötü niyetlilerin gıda ürünlerinde yapmış olduğu sahtecilik ise, özellikle sucuk gibi et ürünlerinde ortaya çıktığında, sağlık açısından çok büyük riskler taşıyor.

Sahte ve kaliteli bir sucuk arasında onlarca fark bulunuyor ve bu farklara dikkat etmeden alınan bir sucuk, sahte ya da hileli çıktığında sağlığınızı büyük bir risk ile karşı karşıya bırakıyor. Bu risklere ilişkin konuşan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak da önemli uyarılarda bulundu. Peki kaliteli sucuk nasıl anlaşılır? İşte gerçek sucuğu anlamanın yolları…

SUCUĞUN HİLESİNİ GÖZLE ANLAMAK PEK MÜMKÜN DEĞİL

Konuyla ilgili uyarılarında hilenin gözle algılanamayacağına değinen Toprak, “Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk halka halka kesildiği zaman, sucuk içerisine konulan yağın gözle görünür bir şekilde mozaik olarak dağılmış olması, yağın bir tarafa toplanmamış olması gerekiyor” diye konuştu. Ardından uyarılarını sürdüren Toprak, “Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı listeye baktığımız zaman hile yapılan gıdalarda et ve et ürünleri üst sıralarda yer alıyor” dedi.

MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN HİLECİ DAVRANILIYOR

Hilenin temel sebebinin maliyeti düşürmek olduğunu söyleyen Toprak, “Bir sucuğun etiketi üzerinde yüzde 100 dana eti yazmasına rağmen, sucuk incelendiği zaman at eti gibi ürünlerin katıldığı görülüyor. Eti biraz daha az, yağı biraz daha fazla koyup maliyeti düşürüp de hile yapıyorlar. Böyle hileli sucuklar, tavaya koyulduğu zaman yağını daha çok salacağı için sucukta bir küçülme meydana gelecektir” açıklamasını yaparak, hileli sucuğa karşı uyarı gerçekleştirdi.

KALİTE SUCUKTA FİYATLA DOĞRU ORANTILI

İyi sucuk pişirildiğinde aşırı yağ bırakmayacağını da açıklamalarına ekleyen Toprak, sucukta kalitenin fiyatla doğru orantılı olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle ucuz sucuğa yönelmenin doğru olmadığını söyleyen Toprak, sağlığa riske atmamak için makul fiyatlardaki sucukların tercih edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Muhabir: Yusuf Karahan