Yahudiler, tarihlerine bakıldığında kendilerine kalıcı bir yurt edinemediler, bir türlü!

Bulundukları ülkelerden sürekli kovuldular, doğru durmadıkları için sürekli sınır dışı edildiler...

Yahudi tarihi bir bakıma, "sürgünlerde geçen hayatlar" olarak da tarif edilebilir...

Yahudiler, tarihin en eski milletlerinden olmasına rağmen İspanyol Çingenelerinin sayısı kadar bile değiller. Neden acaba?

Kendilerinden başkasını insan olarak kabul etmemeleri, doyumsuz hırs ve şiddet taraftarı olmaları olabilir mi?

Bugün Filistin’de taş üstünde taş, omuz üstünde baş koymayan, zulmeden, evlerini barklarını yıkan, çocukları yetim ve öksüz, kadınları dul bırakan, insanları açlığa mahkûm eden Yahudiler bakın ki geçmişte neler yaşadılar neler;

1290 yılında İngiltere’de birçok Yahudi idam edildikten sonra geri kalanları sürgün edildi.

1306’da Fransa’dan,

1370’te Belçika’dan sürüldüler.

1380’de Çekoslovakya’dan sınır dışı edildiler.

1394’te geri gelen Yahudiler, tekrar sürgün edildiler.

1420’de Macaristan’da bir tek Yahudi kalmamak üzere sürüldü.

1444 yılında Hollanda’dan çıkarıldılar.

1492’de İspanya’dan sürüldüler.

1510 yılında Rusya’dan çıkarıldılar.

1540 senesinde İtalya’dan sürgün edildiler.

1551’de Almanya’da sınır dışı edildiler.

1562’de Çekoslovakya’ya geri gelenler tekrar kovuldular.

1582’de yine gizlice Fransa’ya sızanlar, tekrar ülkeden çıkarıldılar.

1744 yılında Çekoslovakya’ya gizlice girenler yeniden sürgün edildiler.

1919’da Ukrayna’dan çıkarıldılar.

“Yahudi sorununun nihai çözümü”nü Alman Nazileri beş milyon Yahudi’yi öldürmede gördü!

Farklı devletlerin içişleri bakanlıkları önce adres tespiti yaptı, maliye bakanlıkları çeşitli dalaverelerle mallarına el koydu, Hıristiyanlarla ortak oldukları şirketler, Yahudileri şirketten kovdu, işten çıkardı.

Beş milyon Yahudi öldürüldükten sonra artakalanları Filistin’e sürgün edildi.

Bütün bu devletlerden kaçabilen Yahudilerin tek sığınağı Müslümanlar oldu, Osmanlı İmparatorluğu oldu.

Yahudilere en son Müslümanlar sahip çıktı ama onlar Müslümanlara ne yaptılar, neler yapmaya devam ediyorlar!!!

YAHUDİLERİN İSPANYA'DAN KOVULUŞU NASIL OLDU?

Peki, Yahudiler İspanya'dan neden ve niçin kovuldu?

Bu fermanın temel amacı rivayetlere göre, İspanya’daki geniş konverso (Hristiyanlığa geçmiş eski Yahudi) nüfusu üzerindeki Yahudi etkisini ortadan kaldırmak ve bu kişilerin yeniden Yahudilik'e dönmelerini engellemekti.

İspanya kraliçesi İsabella, Hıristiyan kilise ile işbirliği yaparak 31 Mart 1492 tarihinde ülkedeki bütün Yahudilerin, 2 Ağustos 1492 tarihine kadar ülkeyi terk etmeleri için ferman çıkarttı.

300 bin kadar İspanya Yahudisi, bu ferman üzerine çeşitli Avrupa ülkelerinden sığınma hakkı istediler ama Osmanlı İmparatorluğu'nun dışında onlara sürekli kalmaları üzere kapıları açan ülke olmadı.

Osmanlı İmparatoru Sultan II. Bayezid'in kendilerine sığınma hakkı tanıması üzerine 150 bin kadar İspanya Yahudisi Akdeniz yolu üzerinden doğrudan Osmanlı topraklarına geldi.

Diğerleri de Rusya üzerinden Osmanlı topraklarına geldiler. Kendilerine “sefarad yahudileri” denilen İspanya Yahudilerinin büyük çoğunluğu Selanik ve İstanbul'a yerleştirildi.

Mal varlıklarının çoğunu İspanya'da bırakan, yanlarına almış oldukları malları da İtalya`da uğradıkları limanlarda soyulan Sefarad Yahudileri Osmanlı topraklarına eli boş gelmelerine rağmen, Osmanlı devletinin kendilerine sağlamış olduğu imkanlarla kısa zamanda durumlarını düzelttiler.

Bunların bazıları ticari alanda ilerlerken bazıları da devlet kademelerinde önemli mevkilere geldiler.

Muhabir: Rıza Yayladangel