Küresel enerji koridorunun kalbi sayılan Hürmüz Boğazı'nda sular durulmuyor. Ticari gemilerin hedef alınması ve tırmanan güvenlik riskleri nedeniyle boğazdaki trafik dip seviyelerde kalmaya devam ederken, bölge diplomasisinde tansiyonu düşürecek kritik bir temas kuruldu. İki ülkenin dışişleri bakanı doğrudan hatta geçerek krizin aşılması için yol haritasını masaya yatırdı.

Masada Tek Gündem: Seyrüsefer Serbestiyeti

Umman resmi ajansı ONA'da yer alan habere göre, Umman Dışişleri Bakanı Bedir el-Busaidi ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi telefonda kapsamlı bir değerlendirmede bulundu.

Görüşmede sahadaki sıcak gelişmelerin yanı sıra "tarafların çıkarlarını gözeterek askıda kalan sorunlara barışçıl çözümler bulmaya katkı sağlayacak şekilde diyalog ve müzakerelerin yeniden başlaması için uygun koşulların hazırlanması" konusu ele alındı.

Bakanlar, bölgenin güvenliği ve istikrarının yeniden tesis edilmesini destekleyecek bir mutabakata varılması adına Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestiyetine yönelik görüşmelere ara vermeden devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

5 Ağustos Mutabakatı Sahaya Yansımadı

Bölgede ticari hatların güvenliği için daha önce de adımlar atılmıştı. Umman ve İran, 5 Ağustos tarihinde ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçişini sağlamak amacıyla bir deniz koridoru üzerinde mutabakat sağladıklarını duyurmuştu.

Ancak varılan mutabakata rağmen sahadaki güvenlik risklerinin sürmesi ve ticari gemilerin hedef alınmaya devam etmesi nedeniyle boğazdaki gemi geçişleri beklentilerin çok altında, düşük seviyelerde seyretmeyi sürdürdü.

Kaynak: Haber Merkezi