Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasına ev sahipliği yapan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çeltik hasadı başladı. İlçenin tarımsal üretimdeki en önemli gelir kaynaklarından biri olan coğrafi işaretli “sarıkılçık” cinsi pirinç, bu sezon da çiftçinin en çok rağbet ettiği ürün oldu. Bunun yanında, osmancık, efe ve yatkın türleri de tarlalardan sofralara uzanan yolculuğuna çıkıyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları
Spot piyasada doğal gaz fiyatları
İçeriği Görüntüle

Tosya Ovası’nda biçerdöverlerle başlanan hasat sonrası çeltikler geleneksel yöntemlerle güneş altında kurutuluyor. Ardından fabrikalarda işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Bu yıl sarıkılçık pirincinin kilogram fiyatı 220 TL’ye kadar çıkarken, üreticiler maliyetlerin yüksekliğine dikkat çekiyor.

- "ÇELTİK, DİĞER MAHSULLERE ORANLA BU YIL ÇOK DÜŞÜK!"

Ortalıca köyü muhtarı ve çeltik üreticisi Salih Uysal, hasat dönemine zorlu ama umutlu girdiklerini söyledi.

Konuşmasının devamında Uysal, çeltik işinin zahmetli bir iş olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Çeltik, keşandı, gübreydi, ilaçtı derken hasat zamanına geldik. Hasat zamanında da bizim köyümüz, üstümüzdeki diğer köylere nazaran daha iyiyiz. Çünkü buradaki karasular bizi biraz besledi. Ama sudan çok darlandık. Biz de yeri geldi, sırayla suladık, bir tarafını kestik bir tarafına suyu verdik. Aynı zamanda çeltik fiyatlarının biraz sanki yüksek gibi görüyorlar ama hiç de yüksek değil. Gübresini atıyoruz, keşanını yapıyoruz, bunun yanında yapılan işçiliğe ve diğer masraflara bakarak fiyatının uygun olduğunu düşünüyoruz. Çeltik, bu yıl diğer mahsullere nazaran çok düşük. Yine de şükür etmek lazım. Allah bin bereket versin."

Öte yandan köyde yaklaşık 50 ailenin geçimini çeltikten sağladığını belirten Uysal, “Verim dönüm başına 800-900 kilo arasında değişebilir. Bu da sulama ve bakım kalitesine bağlı. Yine de halimize şükrediyoruz. Toprağımızdan bereket eksik olmasın” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Haber Merkezi