Bismillahirrahmanirrahim
Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah (c.c) a hamd ederim. Salât ve selâm, peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) ya, âline ve sahabelerine olsun.
Müslüman ız. Allah ın emrettiklerini yapan yasakladıklarından kaçınan kimselerden olmalıyız. Bu Müslüman olmamızın gereğidir. Bir kimse Allah ın emir ve yasaklarına uymadan nasıl Müslüman olabilir ki. Allah ın haram kıldığı, yasakladığı işlemlerden biriside Faiz dir.
Faiz; taşan, taşkın, dolu, ödünç verilen para için alınan kâr gibi anlamlara gelir. Arapçada RİBA olarak ifade edilir. Cahiliye devrinde asıl borca RE SÜL-MAL, ziyadesine ise RİBA adı verilirdi. Bugünkü faiz işlemleri nitelik bakımından cahiliye devrinin bu âdetinden başka bir şey değildir. Zaman zaman faiz miktarının ve şekillerinin azalması veya çoğalması işlemin faiz olma niteliğini değiştirmez. Faizin ucuzu da pahalısı da faizdir ve haramdır. En tehlikeli faiz de hiç şüphesiz en ucuz olanıdır.
Faizin haram olması Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Hiçbir çağdaş fetva faizin haramlığını ortadan kaldıramaz. Haramların lehine verilen fetvalara da itibar edilmez. İslam, insanların mallarının batıl yollardan yenmesini yasaklamıştır. BAKARA 188: Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin.
Faiz yiyen ve faize bulaşanlar, kabirlerinden Allah gazap ettiği, lanetlediği için fena bir şekilde kalkar. BAKARA 275-276: Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların Alım-satım tıpkı faiz gibidir demeleri yüzündendir. Hâlbuki Allah, alım-satımı helal, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar. Allah faizi tüketir (Faiz karışan malın bereketini giderir), sadakaları ise bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez. Bu ayeti okuyup da FAİZ DÜNYA GERÇEĞİDİR diyebilen bir insan nasipsiz bir kimsedir. Faiz yiyenler, yemede ısrar edenler, faize dayanan bir nizamı yürütmeye çalışanlar, Allah ve Resulü ile savaş halinde olan kimselerdir. BAKARA 278-279: Ey iman edenler! Allah tan korkun. Eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarınızı terk edin.
Şayet (faiz hakkında söylenenleri) yapmazsanız, Allah ve Resulü tarafından (faizcilere karşı) açılan savaştan haberiniz olsun. Eğer tövbe edip vazgeçerseniz, sermayeniz sizindir. Ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz. Faize karışan tarafların, aracıların ve yardımcı olanların hepsi, Peygamberimiz (s.a.v) in diliyle lanetlenmişlerdir. Cabir (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v), faiz yiyene ve yedirene, faizi yazana ve şahit olanlara lanet etti ve: Onların hepsi aynıdır buyurdu. (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi) Bir kimsenin faize bulaşarak inandığı Peygamberinin lanetine muhatap olması onun için kahredici bir durum olmaz mı
Ebu Hüreyre (r.a) anlatıyor: Resulüllah (s.a.v): Faiz, yetmiş çeşit günahtır. Bunların en hafifi, erkeğin kendi anası ile zina etmesi (veya evlenmesi) günahı kadardır. buyurmuştur. (İbni Mace)
Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: Reslüllah (s.a.v) şöyle buyurdular: Miraç gecesi, bir kavme uğradım ki, karınları evler gibi iri idi. Bu karınların içi, yılanlarla dolu idi ve yılanlar dışarıdan gözüküyorlardı. Ben: Ey Cibril bunlar kimlerdir diye sordum. Bunlar faiz yiyenler! dedi. Faiz büyük günahlardandır, ancak Kur an ve sünnetin ağır uyarılarına rağmen nerdeyse faize bulaşmayan kalmamış gibidir. Ev, araba ve benzeri ihtiyaç ürünlerini almak isteyen herkes bir bankanın yolunu tutmakta faizli kredi sözleşmelerini imzalayarak bu ağır günahı işlemektedir.
Bu Ramazan günlerinde bir nefis muhasebesine ihtiyacımız var. Kimin cebinde kredi kartı varsa iptal ettirsin. Kimin bankalarda mevduat hesapları varsa kapattırsın. Elimizden geldiği kadar faizli işlemlerden kaçınmaya çalışalım. Faizin lehine verdirilen fetvalar bizi Allah ve Resulünün lanetine muhatap olmaktan kurtarmaya yetmeyecektir. Adil Düzensiz olmaz vesselam.