Irak, dolar karşısında dinarın yüzde 13 oranında devalüe edilmesi kararını aldı.
Irak Haber Ajansı’nın (INA) haberine göre Irak Merkez Bankası, bireysellere yönelik ABD doları satış fiyatını yaklaşık 1.310 dinar seviyesinden 1.520 dinara çıkardı.
ACİL OLARAK TEKLİF EDİLDİ
Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği tarafından yayımlanan karara söz konusu düzenleme; Maliye Bakanı ve Irak Merkez Bankası Başkanı’nın Bakanlar Kurulu toplantısında sunduğu acil teklif üzerine alındı.
DEVALÜASYON NEDİR?
Devalüasyon, bir ülkenin merkez bankası veya hükümet tarafından resmi olarak para biriminin değerinin yabancı para birimleri karşısında düşürülmesidir. Genellikle sabit kur rejimi veya kontrollü dalgalı kur rejimi uygulayan ülkelerde gerçekleşir.
Devalüasyon nedir sorusu, basit bir açıklamayla “Hükümetin yerel parasını bilerek daha az değerli hale getirmesi” olarak yanıtlanabilir. Değer düşürme hamlesi uluslararası ticarette yerli malların daha rekabetçi hale gelmesini sağlayarak ihracatın artırılmasını hedefler.





