Türk mutfağında en çok çeşide sahip olan yemekler arasında çorba, köfte, makarna, patlıcan ve pilav yer alıyor. Pilav yapımı için pirinç kullanımı tercih edildiği gibi erişte, buğday ya da bulgur gibi besin ögeleri de sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak yine de mutfaklarda en çok tüketilen besin ögesi pirinç pilavı oluyor.

Bu yazımızda sizlere, hemen hemen herkesin favori yemeği olan nohutlu tavuklu pilav tarifini aktaracağız.

Nohutlu Tavuklu Pilav Tarifinin Malzemeleri

Nohutlu tavuklu pilav, evlerde sıklıkla yapılmaktadır. Özellikle mevlitlerde, sünnet düğünlerinde ve cenaze evlerinde de nohutlu tavuklu pilav servisi yapılmaktadır. Bunların yanı sıra nohutlu tavuklu pilav, en sevilen sokak lezzetleri arasında yer alır. Türk mutfağında oldukça ilginç bir yere sahip olan bu yemek hem özel günlerde hem de sokaklarda sevilerek tüketildiği gibi en çok tercih edilen yemek olarak da karşımıza çıkıyor. Siz de evinizde normal günlerde akşam yemeği olarak nohutlu tavuklu pilavı tercih edebileceğiniz gibi yemekte ağırlayacağınız misafirlerinizi içinde davet sofralarınızda bu eşsiz lezzeti tercih edebilirsiniz. Nohutlu tavuklu pilav yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;

  • 1 bütün tavuk
  • 3 su bardağı pirinç
  • ·4 bardak tavuk suyu ve su karışımı
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz

Nohutlu Tavuklu Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

Nohutlu tavuklu pilav tarifi ile ortalama olarak on iki kişilik servis elde edebilirsiniz. Bu yemeği hazırlamak için kısa bir süre yeterli olacaktır. Yemeğin pişmesi için ise yirmi beş dakikalık bir süre yeterlidir. Ardından pilavın demlenmesini bekleyerek, konuklarınıza ya da aile bireylerinize bu lezzetli yemeği servis edebilirsiniz. Nohutlu tavuklu pilavı tane tane yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlk olarak pirinçleri tuzlu ve ılık suyun içerisine alın. Ortalama olarak on beş dakika ile yirmi dakika bekletin
  • Tavuğun üzerini geçecek kadar su ile bir tencereye alın ve haşlayın
  • Ardından haşlanmış olan tavuğu bir kap içerisine alın ve soğumaya bırakın
  • Tavuk soğuduktan sonra didikleyin
  • Tavuk suyunu süzgeçten geçirin ve pilav yaparken kullanmak için bir kenara ayırın
  • Pilavı için uygun bir tencereye tereyağını ve sıvıyağı ekleyin
  • Yağlar eridikten sonra ılık ve tuzlu suda beklettiğiniz pirinçleri süzün ve tencereye ilave edin
  • Pirinçler şeffaflaşana ve birbirinden ayrılana kadar kavurun
  • Ardında üzerine yavaş yavaş tavuk suyunu ve sıcak su karışımını ilave din
  •  Tuzunu ve haşlanmış olan nohudu da tencereye ilave edin ve karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak pişmesini bekleyin
  • Su kaynayana kadar yüksek ateşte, su kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirmeye devam edin
  • Pirinçler suyunu çektikten sonra ocağı kapatın
  • Tencere ile kapak arasına kağıt havlu koyun, kapağı sıkıca kapatın
  • On dakika boyunca pilavın demlenmesi için bekleyin
  • On dakikanı sonunda pilavı karıştırın ve servis tabaklarına aktarın

Nohutlu Tavuklu Pilavın Püf Noktası

Nohutlu tavuklu pilavı yaparken ilk olarak pirinçlerin tuzlu ve ılık suda bekletilmesi gerekir. Bu sayede pirinçlerin içerisinde yer alan fazla nişasta yok olacaktır. Bu da pilavın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Pilavınızın daha leziz olması için tavuk suyu ile normal suyu karıştırmak yerine, kullanılacak tüm suyu tavuk suyundan ekleyebilirisiniz.

Muhabir: Haber Merkezi