Programda, merhum Selahattin Kaya ile aynı dönemde görev yapan gazetemiz yazarı Mahmut Toptaş Hoca, merhum müftü Kaya ile ilgili anı ve hatıralarını anlattı.

Üsküdar’da bulunan İslam Medeniyeti Vakfı'nda gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü İslam Medeniyeti Vakfı Başkanı ve Milli Gazete yazarı Reşat Nuri Erol yaptı.

Programa önemli isimler katılırken merhum müftü Selahattin Kaya'nın kerimeleri, torunları ve yakın akrabaları da programda hazır bulundu, anı ve hatıralarını paylaştı.

Programa yoğun bir ilgi gösterildi.

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua ile hitama erdi.

Mahmut Toptaş Hoca’nın Anlattığı Anekdot (2)

MAHMUT TOPTAŞ HOCA'NIN AKTARDIĞI ANEKDOT

Mahmut Toptaş, merhum Selahattin Kaya ile birlikte uzun yıllar mesaide bulunduklarını, sohbetleri olduğunu, merhum Kaya’yı yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti.

Selahattin Kaya’nın en zor dönemlerde üst düzey siyasetçilerden ve bürokratlardan gelen ‘görevden alma’ ve diğer kabul edilemez taleplerine yönelik Diyanet görevlilerini koruduğunu ve kolladığını ifade ederek, “Bunu da çok nahif, ince bir şekilde yaptı…” değerlendirmesinde bulundu.

Mahmut Toptaş, şunları anlattı;

“Kendisinden değil, başkasından duydum; Beyoğlu müftüsü iken, gayretli, çalışkan imamlarından biri, senelik iznini Hindistan’da geçirmek ister ve gider.

Tebliğ görevi yaparken, tebliğin tadını alınca bir sene oralarda kalıverir.

Bir sene sonra İstanbul’a dönünce sevdiği saydığı müftüsü Selahattin Beyefendi’yi de ziyaret eder.

Başkanlıkta ve tüm müftülüklerde kanunların, genelgelerin, tamimlerin z fıkrasına kadar uygulayarak dünyadan daha geniş hizmet alanını daraltanlar, siz söyleyin bakalım bu adamın durumu nasıl halledilmiştir?

Düşünün…

Tebliğciyle Selahattin Bey, sohbeti kaynatırken kahveleri de içtikten sonra Selahattin Bey, “Göreve ne zaman başlayacaksın?” der.

İmam, “Hocam, ben bir ay gittim, bir sene kaldım; görev mi kaldı ki?” der.

Selahattin Bey, “Sen oralarda tebliğ yapmadın mı?”

- “Yaptım”

- “Eee daha ne? Sen tebliğini yapmışsın, görev yerine gelsin de ha burada ha orada, ne farkı var?” der ve göreve başlatır, on bir aylık maaşını da mutemet ona öder.”

Rıza Yayladangel

Kaynak: Milli Gazete