Yaz sıcaklarının yüzünü iyice göstermesiyle birlikte megakentte milyonların gözü kulağı yeniden barajlardan gelecek haberlere çevrildi. Ocak ayında kuruma noktasına gelen ve İstanbullunun yüreğini ağzına getiren su seviyeleri, bahar aylarında bir nebze nefes aldırsa da beklenen tablo bir türlü kalıcı olamadı. Yağışlı günlerin ardından musluklardan kesintisiz su akmasını umut eden vatandaşın hesapları yine şaştı. İSKİ'nin paylaştığı son veriler, su stresiyle yaşamaya alışan şehirde tehlikenin henüz tam anlamıyla geçmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kötü Haber: Düşüş Neden Durdurulamıyor?

İSKİ verilerine göre, dün yüzde 66.06 olarak ölçülen genel doluluk oranında bugün itibarıyla hafif bir kan kaybı kaydedildi. Rakamlar yüzde 65.74 seviyesine çekildi. 12 Ocak tarihinde yüzde 22.01 ile dibi gören rezervlerin bugünkü durumu her ne kadar umut verici görünse de, düşüş trendinin inatla devam etmesi kafaları karıştırdı.

Uzmanlar artan sıcaklıkların buharlaşmayı hızlandırdığına dikkat çekiyor.

Iski Verileri Paylasti Istanbul Da Barajlarin Doluluk Oraninda Son Durum

Tabloda Zirve ve Dip Neresi?

Megakente can suyu taşıyan havzalardaki dağılım ise bölgeden bölgeye büyük farklılıklar gösteriyor. En yüksek doluluk yüzde 91.86 ile Ömerli Barajı'nda tespit edilirken, en düşük seviye ise yüzde 23.7 ile Istrancalar'da kayıtlara geçti. 24 Haziran tarihli resmi verilere göre İstanbul'u besleyen barajlardaki güncel durum şu şekilde aktarıldı:

  • Ömerli Barajı: Yüzde 91.86

  • Elmalı Barajı: Yüzde 91.04

  • Darlık Barajı: Yüzde 84.17

  • Alibey Barajı: Yüzde 61.23

  • Terkos Barajı: Yüzde 54.21

  • Büyükçekmece Barajı: Yüzde 47.93

  • Kazandere Barajı: Yüzde 46.44

  • Pabuçdere Barajı: Yüzde 42.43

  • Sazlıdere Barajı: Yüzde 39.77

  • Istrancalar Barajı: Yüzde 23.7

Yakıcı yaz aylarında düşen su seviyelerine karşı yetkililerden gelecek olası tasarruf çağrıları bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi