Milli Gazete yazarı Siyami Akyel, Milli Selamet Partisi'nin 1978 yılında gerçekleştirdiği kongreye ilişkin çarpıcı bir yazı yazdı. 

Akyel, 2000'lerin başında Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a muhalefet ederek AKP'yi kuran yenilikçilerin yaptıklarını gün yüzüne çıkarttı.  "Yenilikçilerin" 2000'lerin başında değil daha önce de muhalefet ettiklerini belirten Akyel, " Bülent Arınç ve İsmail Kahraman ile o günlerde İstanbul İl Gençlik Kolları başkanı olan  Recep Tayyip Erdoğan’ın, Erbakan Hoca’ya muhalefet içindeydi" ifadelerini kullandı.

15 Ekim 1978 tarihinde yapılan 4. Olağan Kongresi’ne Korkut Özal'ın, Necmettin Erbakan’a muhalefet ettiğini ancak tabanda aradığı desteği bulamayarak Erbakan’a karşı genel başkanlığa aday olamadığını kaydeden Akyel, "Ancak yönetim kurulu için alternatif liste çıkartmıştır. Erbakan’ın tek genel başkan adayı olarak katıldığı kongrede sert tartışmalar yaşanmıştır. Muhalif listede olan Korkut Özal, Kadir Mısıroğlu ve Mustafa Yazgan, Erbakan Hoca’nın listesini delerek yönetime girmiştir" ifadelerini kullandı.

“ Ak Parti’yi Erbakan Hoca gizlice kurdurdu” iddiasını fısıltı halinde yayanlara Erbakan Hoca’nın “Erbakan Hoca bensem, ben buradayım,  Saadet Partisi genel başkanıyım” sözleriyle verdiği net cevabı hatırlatan Siyami Akyel, "İddia sahiplerine Korkut Özal, Recep Tayyip Erdoğan, İsmail Kahraman ve Bülent Arınç’ın Erbakan Hoca’ya muhalefetinin Fazilet Partisi’nin kapatılma sürecinde ortaya çıkmadığı, tam aksine bidayetten beri (MSP’nin 1978 kongresi) var olduğunu hatırlatmak gerek." diye belirtti.

Akyel'in yazısı şu şekilde:

"Kongrede Erbakan Hoca’nın listesi “Oğuzhan Asiltürk,  Temel Karamollaoğlu, Süleyman Arif Emre, Yasin Hatipoğlu,  Recai Kutan, Şevket Kazan, Fehim Adak, Hasan Aksay, Lütfi Doğan, Tahir Büyükkörükçü, Ali Oğuz, Fehmi Cumalıoğlu, Talip Alp, Remzi Hatip, Abdülkerim Doğru, Ali Güneri, Hüseyin Erdal, Rıza Öztürk, Turhan Akyol, Abdullah Tomba”dan oluşmaktadır.

Korkut Özal’ın listesi ise “Kadir Mısıroğlu, İsmail Kahraman, Mustafa Yazgan, Bülent Arınç, Erdem Beyazıd, Lütfi Doğan, Tahir Büyükkörükçü, Abdülkerim Doğru, Abdurrahman Ünsal, Hasan Seyithanoğlu, Muammer Dolmacı, Sabri Özpala, Cevat Ayhan, Kemal Şadoğlu, Hüseyin Coşkun, Necati Gençoğlu, Hasan Kalyoncu, Cumhur Güven”den oluşuyordu.

Bülent Arınç ve İsmail Kahraman ile o günlerde İstanbul İl Gençlik Kolları başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Erbakan Hoca’ya muhalefet etmesi dikkat çekicidir. Çünkü bu üç isim, ileride Erbakan Hoca’nın kurduğu Fazilet Partisi’nden ayrılacak ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kuracaktır. Yine Özal’ın listesindeki Kadir Mısıroğlu, Mustafa Yazgan ve Erdem Beyazıd gibi kamuoyunun tanıdığı simaların da Erbakan’a karşı muhalefet blokunda yer aldığı görülmektedir."

MSP’nin 4’üncü kongresinde dikkat çeken detaylardan birisi de Recep Tayyip Erdoğan’ın Korkut Özal’ın listesini desteklemesidir. Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınında bulunan ve danışmanlığını yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli, Ömer Özbay ile birlikte yazdığı “R. Tayyip Erdoğan-Bir Liderin Doğuşu” adlı eserde, Tayyip Erdoğan’ın Erbakan’a 1978 kongresinde muhalif olduğunu ve Korkut Özal’ı desteklediğini övünerek anlatmaktadır.

O tarihte MSP İstanbul Gençlik Kolları başkanı olan R.Tayyip Erdoğan’ın Korkut Özal’dan yana tavır aldığı, genç olmasına rağmen aktif olduğu, hatta kongrede fiziki temasa kadar uzanan gerginliklerin yaşandığı bilgisini veren Besli&Özbay ikilisi, bu konunun detayları hakkında şunları söylemektedir:

“Fazilet Partisi’nin 14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan kongresinde iyice su yüzüne çıkan ‘yenilikçi, gelenekçi’ ayrışmasının kökleri, ilk defa 1978 kongresinde ortaya çıkan bu ‘ikinci liste’ olayına kadar uzanır. 1978’de muhalif listeyi destekleyen delegelerden biri olan Tayyip Erdoğan, 22 yıl sonra gerçekleşen Fazilet Partisi 1. Büyük Kongresi’nde ise ‘yenilikçi hareket’in doğal lideri durumundadır” (Bir Liderin Doğuşu Recep Tayyip Erdoğan, Besli&Özbay, İstanbul: 2014, s. 41-42).

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurulma sürecinde ve sonrasında “Ak Parti’yi Erbakan Hoca gizlice kurdurdu” iddiasını fısıltı halinde yayanlara Erbakan Hoca’nın “Erbakan Hoca bensem, ben buradayım,  Saadet Partisi genel başkanıyım” sözleriyle verdiği net cevaba yani “kişinin beyanı esastır” karinesine rağmen söz konusu iddia fısıltı halinde devam etti. Bu iddia sahiplerine Korkut Özal, Recep Tayyip Erdoğan, İsmail Kahraman ve Bülent Arınç’ın Erbakan Hoca’ya muhalefetinin Fazilet Partisi’nin kapatılma sürecinde ortaya çıkmadığı, tam aksine bidayetten beri (MSP’nin 1978 kongresi) var olduğunu hatırlatmak gerek.

Muhabir: Haber Merkezi