Havuç üretimiyle öne çıkan Beypazarı, Türkiye'nin tarım haritasında önemli bir yer tutuyor. 50 bin nüfuslu Beypazarı, ülkemizin havuç ihtiyacının yaklaşık %40'ını karşılayarak, tarım sektörüne önemli katkılar sağlamasının yanında bölge halkına ekonomik katkıda bulunuyor.

"BEYPAZARI'NDA YILIN 365 GÜNÜ HASAT YAPILIYOR!"

Türkiye'nin havuç merkezi olarak bilinen Beypazarı'nda, yılın 365 günü farklı arazilerde havuç hasadı yapılıyor. Beypazarı’nda en çok rağbet gören kışlık havucun hasadı yüzlerce işçinin tarlaya inmesiyle başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Beypazarı havucu, vatandaşların sofralarına yılın 12 ayı ulaştırılıyor.

"ÇOK EKİYORUZ FAKAT PARA KAZANAMIYORUZ!"

Bu işi 1984’ten buyana yaptığını dile getiren 40 yıllık çiftçi Ali Osman Bozkaya, şunları kaydetti:

"O zamanlar az yapıyorduk ama şimdi çoğalttık. Şimdi zorlanıyoruz, su azaldı. İmkanlar zorlaşıyor. Teknoloji ilerledikçe ekipman masrafları. Önce az ekiyorduk para kazanıyorduk. Şimdi çok ekiyoruz para kazanamıyoruz. Kazanamadığımız şeyin masrafları ağır. Sularımız buralarda baya bir azaldı. Şu durumda para etmiyor. Böyle giderse zarar. Para kazanamayız. Ekilmedik toprağı ekmekle önemli. Buralarda ekilmedik tarla bulmakta zorlanıyoruz. Su çok zorlandırıyor bizi. Tüccarlar ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. 8 liraya alıyorsa eğer bu seneki piyasası 45 ila 60 lira arasında. Bunun maliyeti asgari 25 lira. Fazlası var eksiği yok."

Muhabir: Tunahan Türkoğlu