Diyarbakır mutfağında çok sık pişirilen bu lezzeti hazırlamak isteyenler için hem püf noktaları belirledik hem de yöresel olarak en iyi tada ulaşabilmeniz için orijinal tarifi verdik.

Patlıcan Dizme Tarifi Malzemeleri

Tarifi yöresel olarak hazırlamak istediğinizde kullanmanız gereken malzemeleri sizin için sıraladık. Diyarbakır usulü ile bu yemeği hazırlamak istiyorsanız yaklaşık 8 kişi için kullanmanız gereken ana malzemeler ve ölçüleri şu şekildedir:

  • 6 patlıcan
  • 400 – 500 gram kıyma
  • 1 soğan
  • Tuz
  • Pul biber
  • 3 diş sarımsak
  • Domates
  • Biber
  • Domates salçası
  • Su

Patlıcan Dizme Tarifi Nasıl Yapılır?

Patlıcan dizme tarifini uygulamak isteyenlerin takip etmesi gereken yapım aşamaları şunlardır:

  • Ilk olarak patlıcanlar yemeye hazır hale getirilir. Bunun için öncelikle patlıcanlar soyulur ve ardından bir parmak genişliğinde küp küp kesilir. Patlıcanlar kesildikten sonra ise acısını alması için su içerisinde bekletilmesi tavsiye edilir.
  • Kalan diğer malzemeler iç harca harca hazırlamak için kullanılır. Kıyma malzemeleri hazırladıktan sonra küçük köfteler haline getirilir ve patlıcan ile aynı tepsinin içerisinde yer alması sağlanır.
  • Üzerini geçecek şekilde su ilave edildikten sonra salça, domates, biber ve diğer malzemeler ilave edilir ve ardından tepsi içerisindeki karışım fırına verilir.
  • Fırın içerisine yerleştirilen tarif 220 derece içerisinde tüm malzemeler kızarana kadar pişirilir.

Patlıcan Dizme Püf Noktaları

Diyarbakır bölgesi için son derece ünlü ve önemli olan bu lezzeti hazırlamak isteyenler püf noktalara göre hareket edebilir. Püf noktalara göre hareket edildiğinde orijinal tarif daha kolay yapılır. Orijinal tarife özen gösteren kişiler biçimi sunduğumuz püf nokta önerileri şunlardır:

  • İçerisine eklenecek olan kıymaya köfte harcı ilave edilmelidir. Köfte harcına ilave ederken kullanılacak olan baharatlar, kişinin kendi damak zevkine göre değişebilir. Hassasiyetler de bu konuda önemli rol oynamaktadır. Örneğin acıya alerjisi olan kişiler için acı baharat kullanılmaması tavsiye ediliyor.
  • Bunun yanı sıra Diyarbakır usulüyle hazırlamak istiyorsanız açık oranının yüksek olmasına dikkat etmelisin.
  • Bir diğer püf noktası isteye kıymanın yağ oranının orta derecede olmasıdır. Az yağlı ya da yağsız kıyma tercih edilmemeli ve yemeğin aromasını etkileyecek olan kıyma yağı mutlaka kullanılmalıdır.

Patlıcan Dizmenin Yanına Ne Gider?

Patlıcan dizme tarifi yapmak isteyen kişiler genellikle lif oranı yüksek olan yemekleri tercih eder. Bu yemeği hazırlayan kişiler çoğunlukla yanına pilav yapmaktadır. İçerisinde bol miktarda kıyma kullanılacağı için kıymanın beni oranını dengeleyecek şekilde lif alınması gerekir.  

Patlıcan Dizme Kaç Kalori?

Yemeğin içerisinde yer alan kalori miktarı yüksek olduğu için genellikle yarım porsiyon ya da bir porsiyon olarak servis edilir. Bir porsiyon olarak servis edildiğinde alınan kalori miktarı düşük olacaktır. İçerisinde kullanılan sebzelerin yanı sıra diğer malzemeler de porsiyonun doyurucu olmasına sebep olur. Yaklaşık 200 ila 250 kalori arasında bir kalori ile karşılaşılır.

Patlıcan Dizme Pişirmesi Zor Mu?

Diyarbakır bölgesinde çok fazla pişirilen bir yemek malzemeleri hazırlandıktan sonra yapması zor değildir. Kebabı tarifini hazırlarken mutlaka ön hazırlık yapmak gerekir. Ön hazırlık yapan kişiler yemeği kısa süre içerisinde hazır hale getirebilecektir.

Patlıcan Dizme Kaç Dakikada Pişer?

Bu leziz tarifi hazırlamak isteyenler genellikle 60 dakikalık bir pişirme süreciyle karşılaşır. 60 dakika pişirme, 10 ila 15 dakikalık süre içerisinde ise hazırlık yapılır. Totalde 70 ila 75 dakikalık bir süreç içinde yemeğin hazırlanması ve servis edilmesi mümkündür.

 

Muhabir: Haber Merkezi