Soğanlı bulgur pilavı Türk mutfağında sık sık yapılan yemekler arasındadır. Soğanın karamelize edilmesi ve bulgurun doyuruculuğu ile buluşan bu özel tat, eşsiz bir lezzet sunar. Sağlıklı ve lezzetli öğün arayanlar doyurucu olmasını istedikleri takdirde soğanlı bulgur pilavı hazırlayarak eşsiz bir menüye imza atabilir.
Soğanlı Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeleri
Soğanlı bulgur pilavı yaparken kullanılacak malzemeler şunlardır:
- 1 büyük boy soğan
- İsteğe bağlı bir yemek kaşığı tel şehriye
- 200 ml bulgur
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 – 1,5 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- 400 ml (2 su bardağı) sıcak su
Soğanlı Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Soğanlı bulgur pilavı yapmak isteyenler aşağıda belirttiğimiz tarifin adımlarını takip etmelidir:
- Yemek yapmak için tencere tercih edilir ve tencerenin içerisine yağ eklenerek orta ateşte yağın hazır hale gelmesi sağlanır.
- Yağ hazır hale gelirken soğanlar ince ince doğranır ve karamelize edilmek üzere yağın içerisine eklenir.
- Bulgur, tuz, baharat ve isteğe bağlı olarak tel şehriye karışıma eklenir.
- Karıştırıldıktan sonra üzerine su eklenir.
- Tencerede su çekilene kadar pilav pişirilmeye devam edilir.
- Ardından 5 dakika dinlendirilir ve servise hazırlanır.

Soğanlı Bulgur Pilavının Püf Noktaları
Soğanlı bulgur pilavı yaparken bazı püf noktalara dikkat edildiği takdirde en iyi lezzete ulaşılır. Lezzetli ve doyurucu bir yemek yapmak isteyenler soğanlı bulgur pilavını tercih edebilir. Soğanlı bulgur pilavını daha güzel ve daha leziz yapmak isteyenler için püf noktalar şunlardır:
- Soğanların ince doğrulanması ve karamelize edilmesi son derece yararlıdır. Karamelize edilmediği takdirde pilavın tadı daha yoğun olacak ve bu durum aromanın zengin olmasının önüne geçecektir.
- Soğanları karamelize hale getirirken yaşanmamasına özen gösterilmesi gerekir. Yanan soğanlar pilavın tadını bozacaktır.
- Pilavı pişirirken üzerine ılık ya da soğuk su eklemek yerine sıcak su tercih edilmesi, pilavın daha doyurucu ve daha lezzetli olmasını sağlar.
- Soğanlı bulgur pilavı hafif bir tada sahip olmasına karşın karamelize edilmeyen soğanlar ile yapıldığında baharatlı, ağır ve tüketimi zor bir yemeğe dönüşebilir.
Soğanlı Bulgur Pilavının Yanına Ne Gider?
Soğanlı bulgur pilavı yapan kişiler yanına Türk mutfağından farklı lezzetleri ekleyebilir. Örneğin ızgara, tavuk soğanlı bulgur pilavının yanına en çok yakışan lezzetlerden biridir. Özellikle marine yapılmış tavuk kanat iyi bir ana yemek olacaktır.
Izgara tavuğun yanı sıra kuru fasulye ve zeytinyağlı dolma da soğanlı bulgur pilavının yanına yakışır dileyen kişiler patlıcanlı yemekler hazırlayarak soğanı bulgur pilavının aromatik tadını patlıcan ile de koruyabilir. Bunun yanı sıra bir başlangıç çorbası yapmak istiyorsanız mercimek çorbası da menünüze yakışacaktır.
Soğanlı Bulgur Pilavı Yararları
Soğanlı bulgur pilavı birbirinden farklı yararlara sahiptir. Özellikle bitkisel bir protein kaynağı olduğu için bitki bazlı beslenenler tarafından da tercih edilebilir. Kas sağlığını destekleyen ve vücudun genel ihtiyaçlarını karşılayan bu pilav tarifi doğru malzemeleri de yapıldığında vücuda yarar sağlar.
Antioksidan özelliği sayesinde kalp sağlığının korunmasına destek olurken, vücudun lif ihtiyacını karşılar. Soğanlı bulgur pilavı son derece yararlı bir yemek türüdür ve besleyiciliği ile ön plana çıkarak vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri sağlar.





