Çorba tüketimi özellikle soğuk kış aylarında artış göstermektedir. İnsanın içinin ısınmasına yardımcı olan çorba çeşitleri, ana yemeklerden önce midenin rahatlamasını sağlarken aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

Kış aylarında sıcak sıcak tüketilen çorbalardan biri olan nohutlu mantı çorbası, yüksük çorbası olarak da anılmaktadır. Bu çorbanın tüm yapım aşamalarını ve bilinmesi gereken püf noktalarını sizler için kaleme aldık.

NOHUTLU MANTI ÇORBASI TARİFİNİN MALZEMELERİ

Nohutlu mantı çorbası, kış aylarında özellikle Adana yöresinde sıklıkla tercih edilmektedir. Klasik çorba tariflerinden daha farklı malzemelere sahip olan bu tarifte bakliyatlar ön plana çıkıyor. Farklı baharatlar ile çeşitlendirilen nohutlu mantı çorbasını hem akşam yemeklerinizde menüye eklemek için hem de yemekte ağırlayacağınız özel konuklarınız için hazırlayacağınız menüleriniz için hazırlayabilirsiniz. Pratik bir hazırlık sürecine sahip olan nohutlu mantı çorbası için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Nane
  • Karabiber
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5 – 6 su bardağı sıcak su
  • 1,5 su bardağı mantı

NOHUTLU MANTI ÇORBASI TARİFİ NASIL HAZIRLANIR?

Mantı hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen yemeklerin başında yer alıyor. Bol sarımsaklı yoğurt ve sosu ile hazırlanan mantı, tek başına oldukça doyurucu oluyor. Nohut ise pilavın en önemli tamamlayıcısı olarak biliniyor. Etli nohut pilavı da mutfaklarda sıklıkla pişirilen yemeklerin başında yer alıyor. Her iki besin ögesi de ayrı ayrı lezzetli ve besleyici olurken bir de bu tatların bir araya geldiğini düşünün. Mantı ve nohudun bir araya gelmesini sağlayan bu çorbayı bir kez denediğinizde bir daha vazgeçemeyeceksiniz. İşte nohutlu mantı çorbasının yapım aşamaları;

  • Uygun bir tencereyi ocağa alın ve içerisine sıvıyağı ilave edin
  • Soğanları yemeklik olarak doğrayın ve sarımsağı ezin
  • Tenceredeki yağ kızdırıldıktan sonra soğan ve sarımsakları ilave ederek kavurmaya başlayın
  • Kavurma işlemini, soğan ve sarımsağın kokusu çıkana kadar sürdürün
  • Ardından tuz, pul biber, nane, karabiber ve haşlanmış nohudu tencereye ilave edin ve karıştırın
  • Tüm malzemelerin üzerine sıcak suyu ekleyin. Sıcak suyu ekledikten sonra mantıları da tencereye ilave edin ve tüm malzemelerin pişmesi için bekleyin
  • Mantılar yumuşadıktan sonra nohutlu mantı çorbasını servis edebilirsiniz

NOHUTLU MANTI ÇORBASININ PÜF NOKTALARI

Nohutlu mantı çorbası yapmaya karar verdiğinizde kullanacağız kadar nohudu haşlayarak hazır hale getirin. Bu çorbanın yanı sıra farklı yemek tariflerinde de kullanabileceğiniz nohutları fazla fazla düdüklü tencerede haşlayabilir, soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine aktararak buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede her daim elinizin altında kullanıma hazır haşlanmış nohut bulunur. Nohutlu mantı çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise mantıları çorbanın içerisine ilave ettikten sonra çok fazla karıştırma işleminin yapılmamasıdır. Yapılacak ise bu işlemin yavaş hareketler ile gerçekleştirilmesi gerekir aksi halde mantıların dağılmasına neden olunur. Bu da çorbanın hem görüntüsünün hem de tadının bozulmasına neden olacaktır.

NOHUTLU MANTI ÇORBASININ YANINA NE GİDER?

Akşam yemeklerinde başlangıç için doyurucu ve besleyici nohutlu mantı çorbasını tercih ettiyseniz, bu yemeğin yanına kuru köfte yapmayı tercih edebilirsiniz. Kuru köftenin yanına ise Antalya usulü tahinli piyaz yaparak, lezzetlerin dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

Muhabir: Ertuğrul Köse