Futbolda gol sonrasında yapılan kutlamalar, oyuncuların sevinçlerini taraftarlarla paylaşmasının yollarından biri olarak görülüyor. Ancak oyun kuralları, bazı hareketlerin sınırlandırılmasını ve belirli davranışların disiplin cezasıyla karşılanmasını öngörüyor. Galatasaray-Amedspor maçındaki forma hareketi de bu nedenle gündeme geldi. Oyuncuların formalarını yüzlerine çekerek yaptığı kutlama, forma çıkarma ve başı örtme hükümleri arasındaki farkı yeniden tartışmaya açtı.

Futbolcu gol sevincinde formasını çıkarırsa ne olur?

Futbol Oyun Kuralları'nın 12. maddesi, gol sevinci sırasında formasını çıkaran oyuncuya sarı kart gösterilmesini zorunlu tutuyor. Bu uygulama, futbolcuların gol sonrasında formalarını tamamen çıkarması durumunda geçerli. Ancak kural bununla sınırlı değil; formayla başın örtülmesi de ayrıca sarı kart gerektiren hareketler arasında sayılıyor.

Dolayısıyla oyuncunun formasını üzerinden tamamen çıkarmadan da ihtar alması mümkün. Formayı başının üzerine çekerek yüzünü kapatması, düzenlemede belirtilen davranışla örtüşüyor. Galatasaray-Amedspor maçındaki tartışmanın merkezinde de bu ayrıntı bulunuyor.

Kuralın uygulanması için oyuncunun uzun süre bu şekilde kalması gerekmiyor. Başın formayla örtülmesi gerçekleştiğinde hakemin disiplin yaptırımı uygulaması gerekiyor. Futbolcunun hemen ardından formasını eski konumuna getirmesi, hareketin gerçekleştiği gerçeğini değiştirmiyor.

Maske takarak gol sevinci yapmak da yasak mı?

Gol sevinçlerinde yalnızca forma hareketleri değil, baş ve yüz bölgesini kapatan farklı eşyalar da kurallar kapsamında değerlendiriliyor. IFAB düzenlemesi, oyuncunun başını veya yüzünü maske ya da benzeri bir eşyayla örtmesini sarı kart gerektiren davranışlar arasında sıralıyor.

Bu hüküm, futbolcuların gol sonrasında maske takarak veya benzer bir nesneyle yüzlerini kapatarak kutlama yapmaları halinde uygulanıyor. Formayla başın örtülmesi ile maske veya benzeri bir eşyanın kullanılması, kural metninde ayrı davranışlar olarak yer alıyor. Her iki durumda da oyuncuya ihtar verilmesi öngörülüyor.

Tribünlere yönelik hangi gol sevinçleri cezalandırılıyor?

Gol atan futbolcunun tribünlere yaklaşması tek başına sarı kart nedeni değil. Ancak oyuncunun saha çevresindeki bariyerlere tırmanması veya seyircilere güvenlik sorununa yol açacak biçimde yaklaşması halinde hakem ihtar vermek zorunda. Rakip taraftarlara yönelik kışkırtıcı, alaycı veya aşağılayıcı hareketler de sarı kart gerektirebiliyor.

Bu düzenlemeler, gol sevinçlerinin güvenli ve sportmenlik çerçevesinde gerçekleştirilmesini amaçlıyor. Oyuncuların saha dışına çıkarak kutlama yapması ise tek başına ihtar nedeni kabul edilmiyor. Bununla birlikte futbolcuların mümkün olan en kısa sürede oyun alanına dönmesi bekleniyor.

Galatasaray-Amedspor pozisyonunda kural neyi gerektiriyor?

7 Kasım'daki karşılaşmada Galatasaraylı oyuncuların formalarını yüzlerine çekerek sevinmesi sırasında hakem Halil Umut Meler kart göstermedi. IFAB'ın 12. maddesindeki hüküm ise formayla başın örtülmesini sarı kartlık davranış olarak tanımlıyor.

Eski hakem Deniz Ateş Bitnel de pozisyonun ardından yaptığı değerlendirmede, hareketin ikonik bir kutlama olmasına rağmen sarı kart gerektirdiğini söyledi. Böylece maçtaki hakem kararı ile oyun kuralının ilgili hükmü arasındaki fark, futbol gündeminde tartışılan konulardan biri oldu.

Kaynak: Haber Merkezi