Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?


Bağışıklık sistemini güçlendirir


Pancar içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkili bir rol oynar. Bu sayede birçok hastalığın oluşmasını engeller.


Kan basıncını kontrol altında tutar


Yüksek tansiyon birçok önemli hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Kalp krizi, felç, kalp yetmezliği gibi hastalıkların temel nedeni olan yüksek tansiyon ciddi bir risktir. Pancar içerdiği nitratlar sayesinde kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Yani kırmızı pancar tüketerek kan basıncınızı kontrol altında tutabilirsiniz.


Sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur


Kırmızı pancarın posası sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler. Böylece kabızlık, hazımsızlık ve karın şişkinliği gibi sorunların önüne geçmektedir. Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır. Kanın temizlenmesine ve karaciğerin detoksifikasyonuna yardımcı olduğu için detoks olarak da kullanılabilir, aynı zamanda antiinflamatuar ve azaltıcı etkiye de sahiptir.

Kanseri önlemeye yardımcı olur


Pancarda bulunan betanin yüksek antioksidan özelliklere sahiptir. Bu, meme ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Pancar yemek vücudun kansere karşı koruyucu bir kalkan geliştirmesini sağlar.

Kilo vermede etkilidir


Yüksek su içeriği ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermenize yardımcı olan pancar, diyet listesinde yer alması gereken besinlerin başında geliyor. Hem çok faydalı olması hem de kalorisi düşük olması nedeniyle tüketilebilir.

Kırmızı pancarın diğer faydaları şunlardır:



  • Göz sağlığını korur,

  • Kemik sağlığını ve kemik büyümesini olumlu yönde etkiler,

  • Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yaratır,

  • Kansızlığı önler,

  • Kalp-damar hastalıklarına iyi geldiği söylenebilir.

Kırmızı pancar nasıl ve ne kadar tüketilmeli?


Kırmızı pancarı  uzmanlar buharda 15 dakika, fırında ise 1 saatten fazla pişirmemeyi öneriyor. Aşırı kaynatma ise kırmızı pancarın besin değerinde azalmaya neden olur. Çiğ tüketerek daha fazla vitamin alırsınız. Pancarı salatalarda, soslarda ve turşu olarak tüketebilirsiniz.