Bağışıklık sistemi sürekli olarak aktiftir. Hücreleri ‘vücuda ait’ ve ‘vücuda ait değil’ şeklinde kategorileştiren bu sistemin güçlendirilmesi hem hastalıklardan korumakta hem de mevcut hastalıkların iyileşme sürecini kısaltmaktadır.
·
Bağışıklık sistemini güçlendiren pek çok besin bulunur. O besinlerin harmanlanması ile hazırlanan içerikler ise sistemin ihtiyaç duyduğunu enerjinin hızla artmasına yardımcı olur. Bizler de mevsim geçişinin yaşandığı şu günlerde bağışıklık sistemine direkt olarak etki eden 10 içeceği, bu yazımızda bir araya getirdik. İşte hem lezzetli hem sağlıklı o içeceklere dair ayrıntılar…
TAKVİYELERDEN ÖNCE BESLENMEYE DİKKAT ETMELİSİNİZ
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için pek çok yöntem bulunur. Özellikle koronavirüs salgınından sonra sıklık ile tüketilen ilaç formlu takviyeler, bağışıklık sisteminin enerjisine direkt olarak etki etmektedir. Ancak uzmanlara göre o takviyelere yalnızca doğru ve yeterli beslenmenin gerçekleştirilemediği günlerde başvurulmalıdır. Sistem daha çok beslenme ve uyku gibi rutinler ile desteklenmelidir.
İlaç formlu takviyeler hem çocuklar hem de yetişkinler için kullanılmaktadır. Ancak yeterli beslenmenin söz konusu olmadığı durumlarda bu takviyelerin yeterliliğinden söz edilmesi mümkün değildir. Bu neden ile sağlam bir bağışıklık için öncelikle mevsim meyve ve sebzelerinden destek alınması gerekmektedir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN İÇECEKLER
Meyve ve sebzelerin mevsimlerinde tüketilmeleri durumunda vücut sağlığını büyük oranda destekledikleri bilinmektedir. Yararlı besinlerin bir araya getirilmeleri ile hazırlanan karışımlar ise bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kısa süre içerisinde artırır.
Yapılan araştırmalara göre bağışıklık sistemini büyük oranda destekleyen ve dolayısı ile de hastalıklardan koruyan bazı içecekler ve o içeceklerin içerikleri şu şekilde kayda alınmıştır:
- Elma- havuç- portakal: A, B6 ve C vitaminleri, potasyum, folik asit.
- Portakal- greyfurt: A, B6 ve C vitaminleri, folik asit, çinko.
- Domates suyu (ev yapımı): A ve C vitaminleri, demir, folat.
- Kıvırcık- kereviz- domates: Magnezyum, demir, potasyum, A ve C vitaminleri, yağ asitleri.
- Havuç- pancar- zerdeçal- zencefil: Demir, kalsiyum, A, C ve E vitaminleri.
- Mango- çilek: Demir, folat, A, C ve E vitaminleri.
- Karpuz: Çinko, magnezyum, A ve C vitaminleri.
- Kivi- nane- çilek: Folat, magnezyum, çinko, A, C ve B6 vitaminleri.
- Kabak çekirdeği: Çinko, magnezyum, A, C ve B6 vitaminleri.
- Lahana- ıspanak- marul: Kalsiyum, demir, A, C ve B6 vitaminleri.