Saadet Avrupa Uluslararası İlişkiler Başkanı Haldun Algan, IGMG’nin (Islamische Gemeinschaft Millî Görüş) kurucu isimlerinden ve merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yakın çalışma arkadaşlarından Dr. Yusuf Zeynelabidin’i, vefatının 40. yılı vesilesiyle gazetemize anlattı. Aynı zamanda Dr. Zeynelabidin’in damadı olan Algan, merhumun Kerkük’ten İstanbul’a, ardından Almanya’ya uzanan hayatını ve Avrupa’daki Millî Görüş teşkilatlanmasındaki çalışmalarından bahsetti Algan, Dr. Zeynelabidin’in karşılaştığı bütün zorluklara rağmen İslami faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, merhumun çalışkanlığı ve disipliniyle gençlere örnek olduğunu söyledi.

Yusuf Abi Ve Oguzhan Asiltürk 1977-1

KERKÜK TÜRKLERİNDEN BİR DOKTOR

Dr. Yusuf Zeynelabidin’in Kerkük Türklerinden olduğunu belirten Algan, merhumun babasının da Kerkük’te nahiye müdürlüğü yaptığını aktardı. Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan gelişmelerin ardından Musul ve Kerkük’ün Türkiye sınırları dışında kalmasının, bölgedeki Türklerin Türkiye ile olan irtibatını zaman içerisinde zayıflattığını kaydeden Algan, Zeynelabidin’in eğitim hayatını ise İstanbul’da sürdürdüğünü belirtti.

Lise eğitimini Kerkük’te tamamlayan Zeynelabidin, İstanbul’daki Kerküklü Türklere ayrılan kontenjandan yararlanarak arkadaşlarıyla birlikte İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim alan Zeynelabidin, 1960 yılında doktor olarak mezun oldu.

Mart 1979-1

TALEBELİK YILLARINDA İSLAMİ ÇALIŞMALAR

Algan’ın aktardıklarına göre Dr. Zeynelabidin’in İslami çalışmaları Kerkük’teki lise yıllarında başladı. İstanbul’da bulunduğu dönemde de talebe teşkilatları içerisinde yer alan Zeynelabidin, 1960 yılında doktor olarak Almanya’da çalışmaya başlamasının ardından İslami faaliyetlerini burada da sürdürdü. Mesleki hayatındaki çalışkanlığı ve disiplinini teşkilat çalışmalarına da taşıyan Zeynelabidin, Avrupa’daki Müslümanların teşkilatlanması için yoğun gayret gösterdi.

21.9.1977 Asiltürk, Himmet

AVRUPA MİLLÎ GÖRÜŞ TEŞKİLATLARININ KURULUŞU

Dr. Yusuf Zeynelabidin’in hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birinin 1976 yılı olduğunu belirten Algan, merhumun Avrupa Millî Görüş Teşkilatlarının kurucusu ve kurucu başkanı olduğunu söyledi.

O dönemde Avrupa’daki Millî Görüş mensuplarının bulunduğunu ancak dağınık halde olduklarını aktaran Algan, Zeynelabidin’in teşkilatlanma çalışmalarına disiplin kazandırdığını ifade etti.

Algan, merhumun bu dönemde Erbakan Hoca ile çok yakın bir ilişki içerisinde çalışmalar yürüttüğünü de belirtti.

1980-1

“ZORLUKLARA RAĞMEN YOLUNDAN SAPMADI”

Kendisinin de 1977 yılında Berlin Bölge Başkanı olduğunu anlatan Algan, bu görevi sırasında Dr. Zeynelabidin ile yakın çalışma içerisinde bulunduğunu söyledi. Algan, daha sonra ağabeyinin Dr. Zeynelabidin’in büyük kızıyla, kendisinin ise 1981 yılında küçük kızıyla evlendiğini ve böylece merhumla aile bağlarının da güçlendiğini ifade etti.

Avrupa’daki çalışmalar sırasında çeşitli zorluklarla karşılaşıldığını belirten Algan, özellikle 12 Eylül sonrasındaki döneme dikkat çekti. Dr. Zeynelabidin’in bütün baskı ve engellemelere rağmen İslami çalışmalarından vazgeçmediğini kaydeden Algan, merhumun bu yönüyle örnek bir hayat sürdüğünü söyledi.

Cenaze Merasimi 6

49 YAŞINDA VEFAT ETTİ

Dr. Zeynelabidin’in 1986 yılında kalp rahatsızlığı geçirdiğini belirten Algan, merhumun bypass ameliyatı geçirdiğini ve ameliyatın ardından 16 gün yoğun bakımda kaldığını anlattı. Dr. Zeynelabidin’in 49 yaşında vefat ettiğini aktaran Algan, cenazesine Erbakan Hoca’nın da katıldığını söyledi. Erbakan Hoca’nın Berlin’e her gelişinde Dr. Zeynelabidin’in kabrini ziyaret ettiğini belirten Algan, “Biz de kabrinin başında kendisine dua ettirirdik” dedi.

Cenaze Merasimi 7

“GENÇLERE ÖRNEK GÖSTERMEK İSTİYORUZ”

Vefatının 40. yılı vesilesiyle Dr. Zeynelabidin’in yeniden yâd edileceğini belirten Algan, yapılacak anma programının merhumun hatırasını yaşatmanın yanı sıra gençlere örnek olması açısından da önem taşıdığını ifade etti.

Algan, “Vefatının 40. senesinde kendisine olan vefamızı göstermek, Erbakan Hocamızın bize emri ve tavsiyesi doğrultusunda gençlere örnek göstermek ve çalışıldığı zaman neler yapılabileceğini ortaya koymak bakımından inşallah Doktor Abimizin yâd edilmesi vazifesini yerine getireceğiz” diye konuştu.

Scan Pic0050

“MİLLÎ GÖRÜŞ’E DÖNELİM VE BÜTÜN İNSANLIĞA SAADET GETİRELİM”

Konuşmasında Türkiye’nin yakın tarihinde dinî eğitime yönelik yaklaşımlara da değinen Algan, “Din terakkiye manidir” anlayışıyla uzun süre dinî öğrenimin engellendiğini ve milletin farklı bir yöne sevk edilmeye çalışıldığını söyledi. Zaman içerisinde bu anlayışın gerçekle bağının bulunmadığının görüldüğünü belirten Algan, milletin maneviyatını esas alması gerektiğini ifade etti. Bu düşüncenin yayılması için geçmişten bugüne pek çok ismin gayret gösterdiğini dile getiren Algan, Necip Fazıl Kısakürek ve Eşref Edip başta olmak üzere birçok ismi andı. Algan, Dr. Yusuf Zeynelabidin’in de bu fikrî çizginin önemli isimlerinden biri olduğunu belirterek, “Millî Görüş’e dönelim ve bütün insanlığa saadet getirelim” fikrinin öncülerinden birinin merhum Dr. Zeynelabidin olduğunu söyledi.

Dr. Zeynelabidin’in bu yönüyle Millî Görüş tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Algan, merhumun hayatının ve çalışmalarının gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Abdullah Kutay Eskalen