AK Parti'nin kurucularından, eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazeteci İsmail Saymaz'ın ev hapsinde tutulmasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Saymaz'ın elektronik kelepçe nedeniyle evinden ayrılamamasına tepki gösteren Arınç, gazetecilerin görevlerini özgürce yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

X hesabından yaptığı paylaşımda geçmişte medya kuruluşlarıyla yürüttüğü çalışmalara da değinen Arınç, basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilerin yalnızca haber yaptıkları veya görüşlerini açıkladıkları için özgürlüklerinin kısıtlanmaması gerektiğini belirten Arınç'ın açıklamasına İsmail Saymaz'dan da teşekkür geldi.

S Ccda21268Db3221910341643937165B179Cfb577

BÜLENT ARINÇ İSMAİL SAYMAZ İÇİN NE DEDİ?

Bülent Arınç, İsmail Saymaz'ın geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına evinden katıldığını hatırlattı. Gazetecinin adli kontrol kararı nedeniyle dışarı çıkamadığını belirten Arınç, bu durumu hem trajik hem de komik bulduğunu ifade etti.

Saymaz'ın ev hapsindeyken televizyon yayınlarına bağlanabildiğini ve gazetesine yazı göndermeyi sürdürdüğünü anlatan Arınç, yaşananları Nasrettin Hoca'nın türbesine benzetti.

Paylaşımında Saymaz'ın mesleki faaliyetlerine devam edebilmesine rağmen evinden çıkmasının engellendiğini vurgulayan Arınç, "Bu durum beni gerçekten üzüyor ve utandırıyor." ifadelerini kullandı.

S 06Af49Dc9Da7Ae207117D8F8Af7A70Fe174238Da

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINDA HANGİ AÇIKLAMAYI YAPTI?

Arınç, açıklamasında başbakan yardımcılığı döneminde medya alanındaki sorumluluklarını da hatırlattı.

TRT, Anadolu Ajansı, RTÜK ve dönemin Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla çalıştığını belirten Arınç, görev yaptığı yıllarda gazetecilerle kurduğu ilişkilere değindi.

Basın mensuplarının haber yapma hakkının korunması gerektiğini ifade eden Arınç, özgürlüklerin değerlendirilmesinde eleştiri ile hakaret arasındaki ayrımın da gözetilmesini istedi.

İktidara yakın ya da muhalif olmasına bakılmaksızın gazetecilerin mesleklerini serbestçe sürdürebilmesi gerektiğini belirten Arınç, vatandaşların haber alma hakkına yönelik kısıtlamalara karşı çıktığını bildirdi.

NEDİM ŞENER, MUSTAFA BALBAY VE MEHMET HABERAL'I HATIRLATTI

Eski TBMM Başkanı, paylaşımında geçmiş yıllarda gazeteciler ve bilim insanları hakkında yürütülen yargı süreçlerine de yer verdi.

Ergenekon davaları sırasında gazeteciler Nedim Şener ve Mustafa Balbay'a destek verdiğini aktaran Arınç, Mehmet Haberal'ın tutuklu kaldığı dönemde de kendisinin yanında olduğunu belirtti.

Arınç, söz konusu isimlerin daha sonra beraat ettiğini hatırlatarak basın mensuplarının yargılandığı süreçlerde takındığı tutuma ilişkin açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Bülent Arınç, mesajının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmaya da değindi.

Erdoğan'ın soru soran, sorgulayan ve eleştiren bir tabana ilişkin sözlerini hatırlatan Arınç, aynı yaklaşımın gazetecilerin araştırmaları ve haberleri için de benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Gazetecilerin siyasi görüşlerinden bağımsız olarak özgürce çalışabilmesi gerektiğini dile getiren Arınç, basın mensuplarının doğru ve dürüst habercilik yapmasının önemini vurguladı.

Arınç'ın ev hapsine ilişkin açıklamalarının ardından gazeteci İsmail Saymaz da kendisine teşekkür etti.

Kaynak: Haber Merkezi