3- Namaz kılmak. Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Berat gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Bu gecede ibadet etmenin ve nafile namaz kılmanın çok sevabı vardır. Fakat Berat gecesine mahsus, şekli muayyen ve kılınması sünnet olan bir namaz yoktur. Bu gece kılınacak olan nafile namazına: “Salatu’l-hayır=hayır namazı” denilmiştir ki, birçok rivayette yüz rekâttır. Her rekâtında Fatiha’dan sonra on İhlâs okumak ve iki rekâtta bir selâm vermek suretiyle yüz rekât kılınır. Ya da her rekâtında Fatiha’dan sonra yüz İhlas okumak suretiyle on rekât da kılınabilir. Toplamı bin İhlas eder. Bu namazın bereketi, uğuru her tarafa yayılır. Bu namazın çok fazileti ve çok çok sevabı vardır. Hasan-ı Basrî (R.A.) şöyle demiştir: Otuz sahabi bana haber verdi ki:

“Bu gece bu namazı kılan kimseye ALLAH Teâlâ yetmiş kere rahmet nazarıyla bakar ve her bakışında yetmiş ihtiyacını giderir. En küçüğü günahlarını mağfiret etmesidir.” 

Ayrıca bu yüz rekat namazı kılana, Cenab-ı Hak yüz melek gönderir. Otuzu, onu cennetle müjdeler. Otuzu, ona cehennem azabından kurtulacağına dair teminat verir. Otuzu, ondan dünya afetlerini def ederler. On tanesi de şeytanın hile ve tuzaklarını ondan uzaklaştırırlar. 

Hz. Ali (R.A.) şöyle demiştir: Gördüm ki; Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, Şaban ayının yarısı yani Berat gecesi kalktı, ondört rekât namaz kıldı. Namazı bitirdikten sonra oturdu ve: Fatiha, İhlas, Felâk ve Nâs sûrelerini ondörder kerre, Ayete’l-kürsi ve Tevbe sûresi, 128. (Lekad caekûm...) âyet-i kerîmesini birer kerre okudu. Namazı ve okumasını bitirdiği zaman, yaptığını gördüğüm şeylerden sordum. Şöyle buyurdu:

“Gördüğün şeyin aynısını kim yaparsa, ona yirmi mebrur hac ve makbul yirmi senelik oruç mükâfatı verilir. Ve o gün, yani onbeşinci gün eğer oruçlu olursa; biri geçmiş, diğeri gelecek yıl olmak üzere iki yıl oruç tutmuş gibi mükâfatı olur.

Kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bütün bu namazları (yüz ve on dört rekât) kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalıdırlar.

Bir günde sabah namazı: 2, öğle namazı: 4, ikindi namazı: 4, akşam namazı: 3, yatsı namazı: 4 ve vitir namazı: 3 rekat olmak üzere toplam 20 rekat farz ve vacib namaz vardır. Demek ki 5 günlük kaza namazı kıldık mı, toplamı 100 rekat yapar, 100 rekat kılmış olur. ALLAH Teâlâ afv ü mağfiret eylesin, kabul etsin. Amin.

Sadece farz namazları ve vitir namazı kaza edilmektedir. Sünnetler kaza edilmiyor. Kaza namazı kılarken bir defa ezan okunur ve her bir farz namaz için ayrı ayrı kamet getirilir. “Ya Rabbi! Vaktinde kılamadığım ilk, veya en son sabah namazının farzını kaza etmeye niyet ettim” şeklinde niyet edilir, tekbir alınır ve namaza durulur. Diğer namazlar için de böylece niyet edilir. Kaza namazlarını kılarken hepsini aynı yerde değil de, ayrı ayrı yerlerde kılmak, yerlerin şahid olması ve secde ile şereflenmesi bakımından daha faziletlidir. Yani sabah namazını kıldığı yerin biraz ötesinde öğleyi ve onun yanında ikindiyi ve biraz ileri veya geri çekilerek diğerlerini kılmak, daha sevablı olur.

14 rekat için de: Bir sabah namazı, bir öğle namazı, bir ikindi namazı, bir yatsı namazı kaza olarak kılınabilir ki toplamı 14 rekat yapar.

Önemli not: Berat gecesinin gününü de gecesi gibi ihya etmek gerekir. Çünkü O’nun da, fazileti gecesi gibi büyüktür. Enes b. Malik (R.A.)den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:

“Dört gece vardır ki, geceleri gündüzleri, gündüzleri de geceleri gibi faziletlidir. O gün ve gecelerde ALLAH Teâlâ, yağmur ve bereketi bol ihsan eder, insanları cehennemden azad eder, çok miktarda ikram ve ihsanda bulunur. Bunlar: Kadir gecesi ve sabahı, Arefe gecesi ve sabahı, Berat gecesi ve sabahı, Cuma gecesi ve sabahı.”

4- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz.

1İmam Gazali, İhya, 1/209-210

2Elmalılı M.Hamdi YAZIR, Tefsir, 6/4293

3Beyhekî, Şuabül-İman, Sıyam, 3/386, No:3841