Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşlarından Alarko Carrier, Gebze fabrikasında üretimi sonlandıracağını duyurdu. Şirketin 5 Kasım tarihli yönetim kurulu kararı doğrultusunda alınan karar, Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden kamuoyuyla paylaşıldı

GEBZE FABRİKASINDA ÜRETİM 28 ŞUBAT'TA SONA ERECEK

Alarko Carrier'ın KAP açıklamasına göre Gebze fabrikasında Carrier markalı klima santrali, çatı tipi klima ve fancoil ürünleri üretiliyor.

Şirketin Carrier markasına yönelik faaliyetlerini sonlandıracak olması nedeniyle fabrikadaki üretimin de durdurulmasına karar verildi.

Mevcut ve kabul edilmiş siparişler, müşterilere verilen taahhütler doğrultusunda tamamlanarak sevk edilecek.

Üretimin 28 Şubat 2027 itibarıyla sona ermesi planlanıyor. Ancak bu tarihin üretim koşulları, tedarik süreçleri ve sevkiyat programına bağlı olarak değişebileceği belirtildi.

183 ÇALIŞAN İŞTEN ÇIKARILACAK! 293 MİLYON TL TAZMİNAT

Gebze fabrikasındaki üretimin durdurulmasıyla birlikte üretim, Ar-Ge ve destek birimlerinde çalışan toplam 183 kişinin iş sözleşmesi feshedilecek.

İşten çıkarma işlemleri iki aşamada gerçekleştirilecek.

İlk aşamada 119 çalışanın iş sözleşmesi 31 Aralık 2026 tarihinde sona erecek.

Kalan 64 kişinin sözleşmeleri ise üretim ve sevkiyat takvimine bağlı olarak Şubat 2027 sonuna kadar kademeli şekilde feshedilecek.

Şirket, 5 Kasım'dan itibaren çalışanlara yasal ihbar sürelerini dikkate alarak bireysel ve yazılı bildirim yapılacağını açıkladı.

İşten çıkarılacak 183 çalışana ödenmesi öngörülen kıdem ve ihbar tazminatlarının toplamı yaklaşık 293 milyon TL olarak hesaplandı.

Diğer çalışan yükümlülükleri ve tesisin kapanış giderleri de dikkate alındığında kararın şirkete toplam maliyeti henüz kesinleşmedi.

Öte yandan Gebze fabrikasının şirketin üretim maliyetleri içerisindeki payının yaklaşık yüzde 55 olduğu bildirildi.

Fabrikada üretilen Carrier markalı ürünlerin 2025 yılındaki satışları ise Alarko Carrier'ın toplam net satışlarının yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturdu.

Şirket, yeniden yapılanmayla kaynakların daha verimli kullanılmasını, operasyonel giderlerin azaltılmasını ve maliyet yapısının iyileştirilmesini hedefliyor.

ALARKO CARRIER'IN ESKİŞEHİR FABRİKASI ÜRETİME DEVAM EDECEK

Gebze fabrikasındaki üretimin durdurulması kararının arkasında Alarko Holding ile Carrier HVACR Investments B.V. arasında yürütülen faaliyet ayrıştırma süreci bulunuyor.

Taraflar, 7 Ağustos 2026 tarihinde Alarko Carrier sermayesinin yüzde 42'sini temsil eden payların satın alınmasına ilişkin bağlayıcı sözleşme imzalamıştı.

Aynı tarihte Alarko Carrier, Carrier ve Carrier'ın iştiraki Viessmann Isı Teknikleri Ticaret Limited Şirketi arasında faaliyet ayrıştırma sözleşmesi yapılmıştı.

Anlaşma kapsamında Carrier ve Toshiba markalarına ilişkin belirli stokların, sözleşmelerin ve bunlara bağlı yükümlülüklerin Viessmann'a devredilmesi planlanıyor.

İşlemlerin tamamlanmasıyla Alarko Carrier'ın söz konusu iki markaya yönelik faaliyetleri sona erecek.

Gebze fabrikasında üretilen ürünlerin tamamının Carrier markalı olması nedeniyle tesiste üretimin durdurulması kararlaştırıldı.

Şirketin Eskişehir fabrikasında ise Alarko markalı ürünlerin üretimi devam edecek. Bu ürünlerin satış ve satış sonrası hizmet faaliyetleri de sürdürülecek.

Alarko Carrier, Gebze fabrikasına ilişkin kararın Eskişehir'deki üretimi etkilemesini beklemediğini ve şirketin faaliyetlerini sürdürmesi açısından olumsuz bir durum öngörmediğini bildirdi.

Muhabir: Cihat Yunus İzmirli