Ege’nin karşı kıyısı bir kez daha alev teslim. Sıcak hava ve rüzgarın tetiklediği orman yangınları yerleşim yerlerini tehdit ederken, gelen son dakika bilgileri felaketin arkasında yine tanıdık bir düşmanın, yani insan ihmalinin olduğunu kanıtladı. Preveze ve Halkidiki bölgelerinde eş zamanlı başlayan yangınların ardından harekete geçen Kundaklama Suçlarıyla Mücadele Dairesi ekipleri, sahada adeta iz sürdü. Kuru otların rüzgarla parladığı ülkede, sorumsuzluğun faturası bu kez ağır oldu.
Tarlada Ot Yakanlara 3 Bin Avro Ceza
Preveze bölgesinde tarım arazisinde temizlik yapmak bahanesiyle kuru otları ateşe veren 58 ve 24 yaşlarındaki iki şahıs, alevler kontrolden çıkınca gözaltına alındı. İtfaiyenin erken müdahale çabalarına rağmen rüzgarın hızla büyüttüğü yangın, kısa sürede yaklaşık 25 dönümlük araziyi küle çevirdi. Doğayı hiçe sayan bu iki kişiye, verdikleri zararın boyutu nedeniyle toplam 3 bin 557 avro idari para cezası kesildi.
Benzer bir vurdumduymazlık haberi de Halkidiki'den geldi. Kavurucu sıcağa ve rüzgara aldırış etmeden açık alanda metal kesme makinesiyle çalışma yapan bir kişi, kıvılcımların ormana sıçramasına neden oldu. Yangını başlattığı tespit edilen işçi, ekiplerce kıskıvrak yakalandı. Yetkililer, ülkedeki yangınların çok büyük bir kısmının bu tarz kişisel ihmallerden beslendiğine dikkat çekerek vatandaşlardan açık alanda ateş ve kıvılcım çıkaracak her türlü faaliyetten uzak durmalarını istedi.
Elatia Bölgesinde Ağıllar ve Evler Hasar Gördü
Öte yandan, Yunan Devlet Televizyonu ERT’nin aktardığı verilere göre, Ftiotis şehrinde öğle saatlerinde patlak veren yangın tam anlamıyla kabusu yaşattı. Ormanlık alanda başlayan ve hızla yayılan alevler; fotovoltaik güneş panellerinin, hayvan yem depolarının ve ağılların yoğunlukta olduğu Elatia bölgesinin sınırlarına dayandı.
Yangın nedeniyle bazı evler ve tarım arazileri ciddi zarar gördü. Akşam saatlerine doğru alevlerin şiddeti öğle saatlerine kıyasla biraz olsun azalsa da ekiplerin karadan ve havadan söndürme mücadelesi kesintisiz devam ediyor.
Yunanistan İtfaiye Teşkilatı, tehlikenin henüz geçmediğini belirterek perşembe günü için yeni bir kırmızı alarm yayınladı. Ülkenin orta kesimleri, Mora Yarımadası ve Rodos Adası'nı kapsayan devasa bir hat boyunca yüksek yangın riski bulunduğunu açıklayan yetkililer, halkı en ufak bir duman göründüğünde ihbarda bulunmaya çağırdı.




