Türkiye genelinde milyonlarca vatandaşın haftalardır nefes dahi aldırmayan bunaltıcı yaz sıcaklarına karşı hazırlık yaptığı şu günlerde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) ezber bozan bir son dakika uyarısı geldi. Kavurucu hava dalgası tüm şehirleri abluka altına almadan hemen önce, gökyüzü yönünü tersine çeviriyor. Yurdun çok büyük bir bölümünde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışların sahne alacağı tahmin ediliyor. Evinden çıkacak vatandaşların ve seyahat planı yapan sürücülerin hesaplarını altüst edecek bu ani meteorolojik değişim için alarm zilleri çalmaya başladı.

AFET RİSKİ TAŞIYAN O BÖLGELER AÇIKLANDI

MGM'nin en son teknik değerlendirmelerine göre, yaklaşan gök gürültülü yağışların özellikle belirli bölgelerde şiddetini ekstrem boyutlara ulaştırması öngörülüyor. Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Samsun hariç olmak üzere Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Malatya çevrelerinde yağışların yer yer çok kuvvetli olacağı kaydedildi.

Bahsi geçen tehlikeli hat üzerinde yaşayan vatandaşların ani sel, ani su baskını, toprak kayması, yıldırım düşmesi ve lokal dolu yağışlarına karşı pürdikkat olması istendi. Yağış anında ortaya çıkabilecek fırtına derecesindeki kuvvetli rüzgarlar nedeniyle ulaşımda yaşanabilecek büyük aksamalara karşı da peş peşe tedbir çağrıları yapıldı.

SICAKLIKLAR SALI GÜNÜ PİK YAPACAK

Hava sıcaklıklarında ise hafta başından itibaren adeta bir uçurum oluşacağı aktarıldı. Mevcut durumda batı kesimlerde 3 ila 5 dereceye varan bir artış izlenirken, doğu kesimlerde ise tam tersine 5 ila 7 derece arasında sert bir azalış gözlemlendiği Vurgulandı.

Piyasalarda ve sokaklarda kafaları karıştıran bu dengesiz tablonun ardından, asıl büyük kavrulma dalgasının Salı günü kapıyı çalacağına dikkat çekildi. Salı gününden itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak sıcaklıkların yurt genelinde ani ve durdurulamaz bir şekilde yükseleceği, çöl sıcaklarının tüm ülkeyi etkisi altına alacağı ifade edildi.

İSTANBUL'DAN İZMİR'E HAVA NASIL OLACAK?

Beş günlük kritik haritaya göre Marmara ve Ege bölgelerinde Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, İç Ege ve İzmir çevrelerinde aralıklı sağanak geçişlerinin etkili olacağı bildirildi. Akdeniz ve İç Anadolu bölge genellerinin ise bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı geçeceği, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da da bulutların gökyüzünü kapatacağı kaydedildi.

11 Bojm

12 Vtbg


13 72El14 Dts315 Yg3I

Kaynak: Haber Merkezi